10 dintre cele mai neobisnuite traditii de nunta
In lumea intreaga, avem nenumarate traditii si obiceiuri culturale sau religioase, fiecare dintre acestea originale in felul lor. Putem spune: tara si traditia. Consideri ca dansul gainii este un obicei destul de amuzant?… Iata ca mapamondul iti ofera unele dintre cele mai ciudate datini.
1. In Samoa, rochia de mireasa este realizata din scoarta de dud. Tinutei ii este accesorizata o coroana impodobita cu flori proaspete. Imbracamintea, numita si siapo, se mai foloseste la impodobirea patului nuptial al capeteniilor viitoarelor mirese.
2. In Nigeria, in cazul in care mireasa ia in greutate inainte de nunta sau imediat la inceputul mariajului, sotul are dreptul sa o trimita inapoi la parintii ei. Acest lucru este explicabil, mai ales ca barbatul trebuie sa-i plateasca zestrea miresei, devenind capul familiei. De asemenea, sotului ii sunt permise iesirile, pentru care nu va fi acuzat.
3. Pe de alta parte, in Kenya exista obiceiul ca in prima luna dupa nunta, mirele sa poarte haine femeiesti, pentru a se bucura pe deplin de efectul mariajului si a intelege mai bine cat de greu este sa fii femeie. Un lucru demn de admirat, de altfel, ce duce la o stransa apropiere fata de sotie.
4. Se pare ca voalul de mireasa nu este vazut la fel in toate culturile. De exemplu, in Namibia, mireasa va purta un voal special, numit „ecora”, in loc de palarie. Acesta este realizat din piele de capra, frecat cu gudron (o substanta rasinoasa), grasime si colorat cu ocru rosu.
5. Impodobirea miresei se regaseste in toate civilizatiile, insa sub forme diferite. In tribu Surma din Etiopia, se cere ca viitoarea mireasa, inainte de nunta, sa-si scoata dintii de jos si sa-si strapunga buza inferioara cu un disc de lut. Din cand in cand, acesta este inlocuit cu unul similar, insa cu un diametru din ce in ce mai mare. Cu cat este mai lat discul, cu atat zestrea miresei creste, simbolizand nivelul averii familiei acesteia.
6. Chiar si cand vorbim despre contributia la taxele bugetare, avem de-a face cu traditii iesite din comun. Pe insula Java, inainte de inregistrarea casatoriei, cuplul trebuie sa cotizeze nu cu bani, ci cu… cozi de sobolani. 25 este numarul de cozi pe care acestia trebuie sa-l depuna la administratia locala.
7. Conceptul noptii nuntii in Albania este extrem de conditionat fata de traditiile cunoscute. Traditia spune ca proaspata sotie trebuie sa reziste trei zile si trei nopti incercarilor barbatului ei de a-si indeplini datoria de sot. Acest lucru se aplica in scopul de a deruta spiritele rele.
8. Deliciile culinare cu care incerci sa impaci toate gusturile invitatilor nu sunt o prioritate in cazul indigenilor rusi Nenet. Acestia ii servesc pe oaspetii de la nunta cu carne de vanat, reprezentand o adevarata delicatesa in cultura lor.
9. Iata o datina ce pune la contributie talentul muzical al viitorilor miri. In insula , care este alaturi de Noua Guinee, daca doresti sa te casatoresti, mirele trebuie sa cante cu viitoarea sotie din acelasi instrument, in fata tuturor membrilor tribului. Aceasta ceremonie oficiaza casatoria cuplului.
10. Si nu in ultimul rand, iti prezentam o randuiala ce tine de festinul nuntii. Se pare ca Bali este destul de surprinzator la acest capitol. In timpul savurarii mesei, vei surprinde numai prezenta femeilor. De ce nu si a barbatilor? Pentru ca acestia se odihnesc. Este justificabil, mai ales ca acestia au preparat toate felurile, iar acum femeile se pot bucura de ele.
There are no comments