A fi sau a nu fi FRACUL

A fi sau a nu fi FRACUL

Cu o istorie de sute de ani, fracul a fost purtat de-a lungul timpului atat ca uniforma militara de gala, cat si ca parte a dress code-ului „white tie” la receptiile simandicoase ale vremurilor de demult. Acesta s-a impus ca simbol al elegantei masculine, fapt demonstrat de longevitatea lui in evolutia vestimentara. In cazul fracului, s-a respectat intotdeauna strictetea croielii si a asortarii, calitatea stofei si culoarea uni.

fr

 

Cand vorbim despre un eveniment ce necesita o anumita tinuta, nu trebuie sa eviti sa porti ceea ce trebuie. Iar fracul trebuie purtat cu atitudinea corespunzatoare!

Cu toate acestea, fracul a pierdut incet-incet teren in fata unor solutii la fel de elegante, dar mult mai practice si avantajoase din punct de vedere estetic. Este binecunoscut ca fracul este o piesa care nu favorizeaza statura si nici silueta, datorita faptului ca este foarte scurt in fata (linia taliei) si lung in spate.

Spre bucuria barbatilor actuali, fracul mai este prezent astazi doar in vestimentatia unor categorii artistice – dansatori, membri ai orchestrelor simfonice – sau ca parte a dress code-ului unor baluri traditionaliste, dar foarte rar sub semnul obligativitatii.

fr1

Este des intalnita insa confuzia intre frac si tinuta traditionala a britanicilor, numita „morning coat”. Aceasta din urma este de fapt o redingota rotunjita, obligatoriu neagra sau gri, asortata cu pantaloni in contrast si vesta, purtata de ei numai la ceremonia religioasa.

 

Frac

 

Din pacate, in dorinta de a arata spectaculos, si mirii de la noi se lasa prada unor propuneri eronate, optand pentru astfel de tinute, desi este un imprumut nefericit si complet rupt din context. Mai mult decat atat, in locul simplitatii si al rigurozitatii morning coat-ului original, variantei romanesti i se imprima amprenta ostentativa tipic balcanica. Rezulta niste hibrizi nereusiti atat din punct de vedere al croielii, dar si al materialelor folosite – brocarturi inflorate sau in dungi, obligatoriu in reflexe „pretioase”.  Intentiile bune au exact rezultatul opus. In locul tinutei sofisticate dorite se ajunge la kitch.

 

Frac

 

Nu recomand purtarea fracului si nici al derivatelor acestuia ca tinuta de ceremonie. Sunt alte variante moderne, care te pun in evidenta. Opteaza pentru simplitatea unei tinute bine croite, realizate din materiale de calitate si care te avantajeaza.  Personalizeaza-ti stilul prin alegerea accesoriilor si vei obtine astfel tinuta spectaculoasa mult dorita.

M-am referit aici strict la frac ca piesa in tinuta mirilor. Exista insa si varianta fashion de a-l purta combinat la jeans, tricou basic in V si sneakersi. Arata excelent doar daca iti permite aspectul fizic, ai atitudinea necesara sau esti un star pop.

 

Frac

 

Istoria fracului

 

In 1860, cresterea activitatilor britanice desfasurate in aer liber atat in randul clasei mijlocii, cat si cea de sus, conduce proportional la popularitatea unui costum casual de zi, ca o alternativa mai campeneasca a celui purtat in mod traditional la oras. De asemenea, barbatii au cautat o alternativa asemanatoare, insa nu atat de formala fata de cea purtata in fiecare seara. Solutia a constat in inlocuirea jachetei din catifea cu fracul care putea fi purtat si la cine in familie.

 

Frac

 

Share this post
Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.