Accesorii pentru o nunta de iarna
A organiza nunta in sezonul rece mi se pare chiar mai incitant decat in restul anului. Poti apela la mai multe accesorii pe care altminteri nu le-ai putea utiliza (cum ar fi sa apari in luna iulie purtand diadema cu stelute de zapada), ai o mai mare libertate de a-ti pune in practica creativitatea si de a crea chiar o tema pentru nunta in acord cu sezonul.
Dat fiind ca afara este frig, accesoriile calduroase iti vor fi cele mai bune prietene. Iar pentru a-ti da cateva idei referitoare la ce anume sa porti si cum sa porti, iti prezint trei dintre cele mai elegante accesorii pentru nunta: capa, manusile si boleroul.
Capa
Capa este un accesoriu care confera tinutei foarte multa eleganta si stil. In perioada medievala capa era purtata de doamnele din inalta societate si deseori emblema familiei era brodata discret pe marginea capei sau pe captuseala din interior. In Etiopia, spre exemplu, miresele prin traditie poarta cape brodate cu fir auriu, semn al somptuozitatii si gratiei.
Revenind la zilele noastre, capa continua sa fie un accesoriu ales frecvent de catre mirese, mai ales daca nunta are loc in sezonul rece, caz in care capa joaca si un rol cat se poate de practic: protejeaza impotriva frigului. O capa din blana alba sau crem legata in jurul gatului cu o panglica din saten este foarte potrivita pentru o toamna tarzie si rece sau pentru iarna. Blana nu este insa singura optiune. Poti opta si pentru lana fina sau pentru o tafta mai groasa.
De asemenea, daca rochia ta prezinta anumite detalii, precum volane, drapaje sau funde, acestea pot fi incluse in design-ul capei, astfel incat aceasta din urma sa fie ca o continuare a rochiei. Si pentru ca tot am vorbit de material, ai mare grija ca texturile capei si ale rochiei sa se armonizeze, la fel si nuantele acestora.
In cazul in care alegi sa porti si manusi alaturi de capa, trebuie sa ai in vedere lungimea acesteia din urma. La o capa scurta care iti acopera doar umerii si cativa centimetri din brat sunt potrivite manusi mai lungi, care sa se termine la cot sau cu 1-2 centimetri peste. In schimb, daca optezi pentru o capa mai lunga, care se termina in zona taliei, atunci se impun niste manusi mai scurte (de obicei pana la incheietura mainii).
Manusile
Manusile purtate la nunta au o traditie indelungata. In Grecia antica miresele strecurau in manusi cate un cub de zahar pentru a avea o casnicie cat mai „dulce” si lipsita de necazuri.
Manusile in sine sunt un accesoriu extrem de elegant, iar manusile de mireasa prin excelenta trebuie sa reflecte gradul de formalitate al rochiei tale. Unei rochii ample cu trena i se potrivesc manusi elegante din dantela, saten sau cu aplicatii de rozete. In schimb, la o rochie de mireasa scurta, nonconformista, poti alege si manusi fara degete, din plasa, in aceeasi nuanta cu rochia sau intr-o nuanta diferita.
Daca nunta ta are loc vara, alege manusi din materiale soft, care sa permita pielii sa respire. Poti opta pentru bumbac, dantela strech, tul, matase brodata etc. Iarna, pielea fina este cea mai buna optiune, alaturi de bumbacul satinat mai gros. Atunci cand alegi manusile tine cont si de materialul rochiei. La o rochie din matase, spre exemplu, nu poti purta manusi din piele sau la o rochie din tafta groasa manusi din tul.
Manusile trebuie sa completeze tinuta, nicidecum sa surclaseze rochia. Prin urmare, alege manusi cat mai discrete, care sa se potriveasca cu textura rochiei, nuanta si stilul acesteia.
Alegerea lungimii potrivite a manusilor este de asemenea un lucru foarte important. Unei rochii fara maneci ii poti asorta manusi lungi care trec de linia cotului. O rochie cu maneca foarte scurta care acopera umerii si foarte putin din brat se potriveste perfect cu manusi care nu depasesc cotul. In schimb, rochiile cu maneci mai lungi necesita obligatoriu manusi scurte, pana la incheietura mainii. Variatiuni pe aceasta tema desigur ca se pot crea, in sensul in care unei rochii fara maneci sau pe bretele ii poti asorta foarte bine manusi scurte. Ca regula generala insa este bine sa retii urmatorul lucru: cu cat este mai scurta maneca, cu atat mai lungi pot fi manusile.
Boleroul
Boleroul este un accesoriu pe care il poti purta indiferent daca ai nunta in mijlocul iernii sau in toiul verii. Pentru sezonul rece alege bolerouri din tafta mai groasa cu maneci lungi, iar pentru vara opteaza pentru voal sau matase si maneci trei sferturi sau scurte.
Boleroul este o alternativa buna si atunci cand rochia este foarte decoltata sau transparenta. Dupa cum bine stii, in biserica, la cununia religioasa, se impune o tinuta cat mai decenta, iar adaugarea unui bolero rochiei este exact ceea ce ai nevoie.
De asemenea, boleroul iti poate pune in valoare anumite parti ale siluetei si masca altele:
* daca nu ai un bust proeminent si doresti sa il evidentiezi, boleroul te ajuta, conferind volum zonei superioare, mai ales daca este confectionat dintr-un material cu o textura bogata.
* daca ai bratele mai groase si vrei sa le acoperi, atunci un bolero cu maneca scurta sau lunga si o croiala dreapta este solutia perfecta. Evita maneca trei sferturi si materialele care se muleaza.
In cazul in care preferi rochiile cat mai simple, fara nici un fel de aplicatii de pietre sau broderii complicate, atunci un bolero fin din dantela sau cu aplicatii de margele aduce exact acea nota glamour de care are nevoie o mireasa in ceea ce priveste tinuta.
Un bolero cu maneci bufante la o rochie cambrata care urmeaza linia corpului este indicat pentru a pastra proportiile. Un volum usor in partea superioara si stramt in partea inferioara.
Ce ai mai putea imbunatati la capitolul accesorii pentru a arata excelent la nunta:
Pentru a fi in ton cu sezonul, poti purta o diadema realizata pe comanda, care sa includa motivul fulgilor de nea sau daca preferi clamele (pieptenii) cu strasuri, cauta unele care sa prezinte acelasi motiv (de aici poti dezvolta o intreaga tema de nunta care sa cuprinda decoratul paharelor, al tortului sau al invitatiilor).
Daca preferi un buchet de mireasa iesit din comun, atunci iti poti comanda unul din cristale si flori artificiale, lucrat manual. Intr-adevar nu se compara cu aspectul unor flori natural, insa avantajul este ca il poti pastra in perfecta stare tot restul vietii.
Pentru ca este iarna si temperaturile implicit sunt scazute, poti aborda un look desprins din povestile cu Craiasa Zapezii. Un palton alb foarte lung cu o gluga supradimensionata (asemenea unei pelerine) sau cu aplicatii de blana de jur imprejurul mansetelor sau reverului iti va conferi multa eleganta si in plus te va proteja de frig.
Chiar daca multe mirese care se casatoresc in sezonul rece au renuntat la a-l mai purta, mansonul ramane un accesoriu foarte sic pe care il poti personaliza dupa bunul plac. Nu trebuie neaparat sa fie din blana si nu esti limitata la o dimensiune standard.
There are no comments