Actele necesare casatoriei civile

Actele necesare casatoriei civile

Scrisorile venite la redactie ne indruma spre crearea de pagini informative, cu un caracter util pronuntat. Deoarece casatoria este, pe langa bucurie si dragoste impartasita, un intreg periplu de strangere a documententelor necesare, un act juridic cu reguli bine stabilite si efecte cu mult mai materiale decat schimbul de sentimente.

 

Pentru astazi am ales sa stabilim care sunt actele necesare casatoriei civile. In primul rand, e bine de stiut ca varsta legala pentru casatorie este, conform Codului Familiei, de 16 ani pentru femei (cu dispensa de la 15 ani, in cazuri exceptionale cum ar fi sarcina) si de cel putin 18 ani pentru barbati.

 
Acelasi act normativ prevede si cateva cazuri in care casatoria anumitor persoane nu este permisa. Astfel, este oprit sa se casatoreasca barbatul insurat sau femeia deja maritata, dorindu-se astfel evitarea poligamiei.

 

acte

 

Este, de asemenea, oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv. Insa, pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi incuviintata.

 

Totodata, este oprita casatoria intre cel care infiaza sau ascendentii lui, de o parte, si cel infiat ori descendentii acestuia, de alta, intre copiii celui care infiaza, de o parte, si cel infiat sau copiii acestuia, de alta sau intre cei infiati de aceeasi persoana.

 

Pentru motive temeinice, casatoria in cazul ultimelor doua situatii poate fi incuviintata.


acte

 

 

In timpul tutelei, este interzisa casatoria intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa.

 

Persoanele lipsite de discernamant nu se pot casatori pe perioada lipsei discernamantului.

 

Actele necesare in vederea incheierii casatoriei sunt:

 

– certificate de nastere in copie si original;
– certificate medicale prenuptiale (eliberate cu cel mult doua saptamani inainte de casatorie) de la medicul de familie din care sa rezulte ca este apt din punct de vedere medical – rezultat negativ test HIV;
– cartile/ buletinele de identitate in copie si original;
– declaratia de casatorie – model tip ridicat si completat de la Oficiul Starii Civile.

acte

 

Actele se depun la Starea Civila cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei astfel:

 

1. Actele de identitate sau pasapoartele (pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sa aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)

2. Certificatele de nastere in original si copie (nelegalizata);
 
3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori);

4. Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

5. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor.

6. Un plic timbrat autoadresat.

acte

 

Pentru cei care nu sunt la prima casatorie:

 

Pe langa actele mentionate mai sus, in functie de situatie, in cazul in care casatoria anterioara a fost desfacuta prin divort sau decesul unuia dintre soti, solicitantii mai au nevoie de urmatoarele acte:

 

In caz de divort:

 

– sentinta de divort in 2 exemplare, ambele ramase definitive si legalizate si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. (in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);


– in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitivea si legalizata.

acte

 

 

In caz de deces:

 

– certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata;
– in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/ sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in original si copie nelegalizata;
– la data incheierii casatoriei, conform legislatiei in vigoare, viitorii soti vor fi insotiti de doi martori, cu buletinele/ cartile de identitate valabile.

acte

 

Casatoria cu un cetatean strain sau intre cetateni straini:

 

– certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata;
– actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat (daca e cazul) si traducere legalizata;
– dovada de la autoritatile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv;
– daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala, sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania);
– in cazul in care ambii soti sunt cetateni straini sau cu domiciliul in strainatate va fi necesar sa se faca dovada sederii in municipiul in care se va solicita efectuarea casatoriei in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.

 

Ora si data oficierii se stabileste de catre ofiterul de Stare Civila, in functie de dorintele voastre si de posibilitatile conferite de programul serviciului.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.