Alegerea domnisoarei de onoare

Alegerea domnisoarei de onoare

Ai stabilit data, ai inchiriat restaurantul, ai vorbit cu preotul pentru cununia religioasa, ai gasit nasii, dar iti mai trebuie ceva – sa-ti alegi domnisoara (sau domnisoarele) de onoare! Nu esti decisa inca in aceasta privinta? Nu-i nimic, noi te vom ajuta, dandu-ti sfaturile si informatiile necesare pentru a te hotari.

  

Ca definitie, domnisoara de onoare reprezinta “fata care insoteste mireasa la cununie si care are anumite atributii la ceremonia nuntii”. In ce constau aceste atributii? Vi le spunem noi acum.

  

Originea rolului de domnisoara de onoare dateaza de secole, insa in timp a suferit anumite modificari. La inceput, aceasta se imbraca identic cu mireasa, pentru a induce in eroare spiritele malefice. Totodata, aceasta era o oportunitate pentru fetele nemaritate, de a fi remarcate de viitorii pretendenti.

  

domnisoare

 

Astfel, se spunea ca, fiind imbracate la fel, porneau in competitie cu sanse egale. In timp, domnisoara a devenit centrul de discutii al comunitatii, pentru simplul fapt ca inca nu se maritase.

 

In prezent, exista o randuiala, data de biserica, care trebuie respectata cu strictete.

 

onoare

 

Pasul numarul unu: alegerea propriu-zisa a domnisoarei de onoare. Desi este una dintre cele mai dificile parti, atat prietena ta cea mai buna, cat si iubita cumnatului dorind sa se vada in aceasta pozitie, tu nu va trebui sa te implici. Conform traditiei, nasii fac aceasta alegere si nu din randul rudelor sau prietenilor mirilor.

 

In ultim caz, se cauta din grupul prietenilor necasatoriti ai viitorilor soti. Dupa alte obiceiuri, straine, se pot alege mai multe fete, fara a exista un numar maxim. Conditia esentiala este ca acestea sa nu fie maritate. Un lucru important este faptul ca mireasa sa aiba mare incredere in drusca – echivalentul domnisoarei de onoare, folosit in popor.

 

De aici vine si cuvantul “onoare”, ce o desemneaza pe aceasta cu calitatile de cinste, demnitate, corectitudine.

onoare

 

Pasul numarul doi: tinuta domnisoarei de onoare. De aceasta parte trebuie sa aiba grija mireasa, ea procurand cele necesare. Si in zilele de azi se mai poarta obiceiul ca rochiile domnisoarelor de onoare sa aiba elemente regasite in rochia miresei.

 

Strict interzis este ca domnisoara sa poarte voal pe cap. In schimb, poate opta pentru o coronita de flori sau o mica diadema. In mod neaparat trebuie ca si aceasta sa aiba un buchet de flori, compus din aceleasi flori ca si buchetul miresei.

onoare

 

Pasul numarul trei: acasa la mireasa. In ziua nuntii, domnisoara vine acasa la mireasa, pentru a o insoti apoi spre biserica.

 

Aici are loc un ritual de impodobire a viitoarei sotii, la care domnisoara asista si ajuta cat mai mult: la imbracat, la machiat. Totodata, ea pune invitatilor florile in piept.

onoare

 

Pasul numarul patru: intrarea in biserica. Primii care pasesc in biserica sunt cavalerul si domnisoara de onoare, care poarta lumanarile. De abia dupa aceea intra si mireasa, condusa de nasul sau tatal ei, dupa care mirele, condus de nasa. Lumanarile vor fi tinute de cavaler si domnisoara pana in momentul in care preotul le ia si le inmaneaza nasilor.

 

Pentru ca aceasta introducere sa fie si mai frumoasa, se pot alege ca domnisoare de onoare fetite mici, care sa poarte in maini pernuta unde vor fi prinse verighetele mirilor. O alta varianta, adaptata din Occident, este ca aceste copile sa aiba cosulete cu petale de trandafiri, pe care sa le presare pe jos, pentru ca mirii sa paseasca pe ele.

 

Aceste domnisorele pot fi nepotica, surioara mai mica, verisoara sau fetita dulce a vecinei de vis-a-vis. Intotdeauna se gasesc aici solutii. La iesirea din biserica, se respecta ordinea intrarii, adica mai intai ies domnisoara si cavalerul, dupa care mirii, urmati de ceilalti.

onoare

 

Pasul numarul cinci: sosirea la restaurant. Aici domnisoara trebuie sa aiba grija sa conduca invitatii spre masa rezervata fiecaruia, conform unei liste de aranjare, data in prealabil de mireasa acesteia.

 

Tot in restaurant, insa spre dimineata, va avea loc momentul in care voalul miresei este scos. Acesta trebuie purtat de domnisoara la dans, pe traditionala melodie „Ia-ti mireasa ziua buna”.

onoare

 

Exista, insa, si aspecte laice, de care trebuie sa aiba grija domnisoara de onoare. Cum ar fi petrecerea data in cinstea viitoarei mirese, atributie corespunzatoare cavalerului in organizarea petrecerii burlacilor.

 

Aceasta desfatare trebuie sa fie exclusiva fetelor si se organizeaza cu cateva zile inainte de marele eveniment.

onoare

 

Mai sunt si anumite supersitii ce vizeaza domnisoarele de onoare. De exemplu, se spune ca daca te visezi domnisoara de onoare, vei avea parte de dezamagiri. Totodata, o superstitie este faptul ca nu este bine sa fii domnisoara de onoare de mai mult de trei ori, deoarece ramai nemaritata.

 

Acum, daca ai aflat toate atributile si responsabilitatile domnisoarei de onoare, sper ca te-ai gandit care este cea mai potrivita persoana pentru acest rol. Dar nu uita sa te consulti si cu nasii!

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.