Casa Doina: farmecul romanesc
Construita in preajma celui de-al doilea rond de pe soseaua Kisselef, Casa Doina, fostul “Bufet de la sosea”, este una dintre cele mai importante lucrari ale celebrului arhitect roman Ion Mincu. Proiectata initial ca un pavilion pentru Expozitia Universala de la Paris din 1898, sub denumirea “Carciuma Romaneasca” si ramas nerealizat din lipsa fondurilor, “Bufetul de la sosea” a fost cladit la Bucuresti si si-a pastrat destinatia de restaurant (utilizator initial direct fiind celebrul restaurator Iordache) aproape neintrerupt pana in zilele noastre, functionand sub denumirea „Casa Doina” inca din anii ‘60.
Astazi este un retaurant de lux, cu o crama romaneasca, o superba gradina de vara, un cocktail bar si o gradina de iarna incalzita.
Scurt istoric
Realizata de Ion Mincu in stil neoromanesc, cladirea a fost inspirata de vechea casa traditionala cu foisor si scara exterioara din zona de deal, intalnita in zona colinara subcarpatica (a Valcei, Argesului, Muscelului, Prahovei si Buzaului), marcata insa de originalitatea autorului. Ca orice casa boiereasca din sec. XVIII-XIX, constructia are trei nivele: pivnita, parter si etaj. Parterul scund poarta un etaj inalt, precedat de un foisor si dotat cu un mic corp scos in consola. Timpanele arcelor foisorului sunt decorate cu placi de faianta colorata (auriu, verde si rosu), preluate din arhitectura spaniola si din cea bizantina. Deasupra placilor, sub streasina, sunt dispuse cartusuri cu numele principalelor podgorii si soiuri de vinuri romanesti: Odobesti, Cotnari, Panciu, Berbeci, Faraone etc.
Cele patru fatade ale cladirii, inconjurate de o briza cu motive florale in care sunt inscrise denumirile podgoriilor, sunt dispuse catre cele patru puncte cardinale, orientarea lor fiind gandita nu numai fata de soare, dar si de drumurile de acces spre restaurant.
Terasa si localul
Piesa centrala a constructiei este zona salii principale de mese, inaltata fata de restul cladirii. Incaperile restaurantului sunt tratate in stil romanesc, cu elemente brancovenesti si postbrancovenesti, pereti cu panouri de lemn si taverne, grinzi si casete de lemn decorate. Crama se inscrie in arhitectura rustica romaneasca. Terasa deschisa este marcata de arcade, sprijinite pe stalpi subtiri, din lemn sculptat, incluzand o vasta gradina cu arbori seculari si o fantana arteziana cu program de lumini setat electonic.
Casa Doina functioneaza pe tot parcursul anului cu o capacitate de aproape 150 de locuri in salonul cu terasa (care poate fi incalzita si inchisa pe timp de iarna) si de alte 50 de locuri in crama (Salonul Romanesc). Vara, in gradina restaurantului sunt amenajate 250 de locuri de servire a mesei, la care se adauga inca 50 pe terasa barului.
Meniu romanesc
Lista de meniu este foarte bogata, pe langa marea varietate de produse tipic romanesti (mititei, pastrama, pui la jar, sarmale etc.), aceasta acopera si o gama larga de preparate din bucataria internationala. Pretul mediu al unui meniu de nunta este de aproximativ 84 de euro/persoana. Atat preturile, cat si emblema casei au format in timp o clientela fidela, compusa in principal din turisti, majoritatea straini (in proportie de peste 60%), la care se adauga artisti, oameni de cultura, politicieni si oameni de afaceri romani, adica un client cu venituri peste medie si cu pretentii pe masura. Pentru anul in curs rezervarile incep din a doua jumatate a anului anterior. Spre exemplu, pentru 2010, pentru prima perioada a anului (aprilie-mai, chiar si iulie) deja exista rezervari ferme.
Conceptul localului este imbinarea coerenta si calitativa dintre atmosfera, elementele specific traditionale romanesti si noi tendinte moderne de pe piata restaurantelor internationale de renume. Exista in acest moment un plan de extindere a lantului Casa Doina.
Aici, evenimentele atat familiale, cat si corporate se organizeaza pe intreg parcursul anului. De altfel, exista si un spatiu de recreere pentru copii, unde acestia au la dispozitie un tobogan, un balansoar, un leagan si o casuta din rachita.
There are no comments