Coafuri traditionale de mireasa

Coafuri traditionale de mireasa

O mireasa care isi doreste sa aiba o nunta traditionala trebuie sa ia in calcul si cateva dintre coafurile tipice portului pe care il va aborda. Noi ne-am gandit sa iti oferim o mana de ajutor si am grupat cele mai importante reguli referitoare la coafura miresei din ziua nuntii.


Alege care va fi zona pe care o vei omagia la nunta ta; nu trebuie sa fie neaparat un dat pentru ca acolo te-ai nascut si utilizeaza cateva dintre regulile de baza ale coafurii atunci cand stabilesti varianta finala alaturi de hair-stilistul tau.


traditii


1. Maramures

 
Parul miresei este impletit cu panglici colorate, iar capul ei este acoperit de un voal. Voalul este prins cu o coronita din flori.


 In functie de sezonul in care are loc nunta, opteaza pentru flori naturale, miresele din timpul verii pot sa aleaga chiar si florile de camp.


traditii

 

2. Oltenia

Naframa de nunta era cusuta in asa fel incat sa poata fi impaturita in cruce, cu ornamente brodate compact la cele patru colturi. Insemme specifice purtate de mireasa: cununita din flori naturale si voal, margele pe frunte, carpa (marama) lunga de borangic cu coronita.

Coafura specifica zonei: doua cozi impletite si infasurate intr-un coc.


traditii

 

3. Transilvania – Ardeal

Parul este lasat liber, prins in coada sau in coc, peste care se pune o palarie mare si rotunda si o naframa de jur imprejur.

Poti sa iti decorezi coafura cu flori de sezon si margele traditionale.


traditii

 

4. Oas

Unul din elementele de baza ale gatelii capului sunt “coada” de mireasa. “Coada” este o impletitura speciala care cuprinde in intregime podoaba capilara a tinerei, fiind efectuata de o femeie mestera, timp de 10-12 ore.

Inainte de impletire, parul este uns cu untura de porc si pieptanat pana se desface in suvite, apoi separat in trei parti, la sfarsit acestea fiind prinse impreuna, realizandu-se o adevarata dantela de par, cu coltisori ce incadreaza fata. Impletitura este impodobita cu flori si margele, pe varful capului fiind fixata cununa de mireasa.

Tipul cel mai vechi de cununa era cel care avea la baza un sir de banuti de argint, suportul tronconic de sarma fiind decorat cu bumbi de lana, bucati de oglinda, margele etc., prinse de regula pe trei randuri.


traditii

 

5. Moldova

Mireasa poarta un coc in varful capului si de jur imprejurul lui o coada impletita. Pe cap si peste coc se pune o naframa prinsa de o coronita.

In Muntenia si Moldova se poarta de obicei parul impletit in cozi in numar impar: 1, 3, 5, 7, numere magice in credinta populara.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.