Concubinajul detroneaza casatoria
Filosofii antici au subliniat esenta casatoriei si familiei: dragostea reciproca intre parteneri. Pentru majoritatea tinerilor, dar mai cu seama a parintilor, una dintre functiile casatoriei este legata de sentimentul de securitate: oricare ar fi calitatea raporturilor conjugale, a nu fi singur este un fapt securizant si este foarte probabil ca obligetia morala si legala a axistentei si controlului reciproc sa joace un rol foarte important in cadrul casatoriei.
Descrierea de mai sus reprezinta o viziune traditionala asupra casatoriei si familiei, deoarece, in conditiile dezvoltarii socio-industriale fara precedent din tarile occidentale si din SUA, sistemul cultural-ideologic a suferit o serie de schimbari importante, antrenand si restructurarea valorilor traditionale (nu neaparat, disparitia lor!), printre care se numara si institutia casatoriei.
Intemeierea familiei, pe planul doi
Viata trepidanta din marile orase ale lumii in multe cazuri, aglomerate si reunind un mozaic de etnii, orientari culturale, religioase sau sexuale, stresul si suprasolicitarea profesionala, mirajul modelelor de conduita sociala sau sexuala extravagante, alienarea sau confuzia, create de depersonalizarea accentuata, prin cresterea individualismului au modificat radical stilul de viata al oamenilor, inclusiv fundamentul traditional al familiei, careia i se confera semnificatii diferite. Multe norme au disparut, iar altele au devenit conflictuale, incongruente. Indivizii nu mai inteleg si nu mai stiu cum sa raspunda asteptarilor celorlalti si, in conditiile numeroaselor alternative, confuzia pare sa fie o regula.
In ceea ce priveste familia, este de retinut ca (Prof. Dr. Maria Nicoleta Turliuc, 2004):traverseaza o perioada de tranzitie, in multe dintre societatile europene; s-au repus in discutie structura sistemului familial, valorile, credintele si normele legate de relatiile premaritale, de casatorie si de viata de familie; pattern-urile relatiilor din interiorul sistemelor familiale s-au schimbat semnificativ, reflectand:cresterea ratei divorturilor, cresterea numarului de mame care lucreaza, scaderea ratei nasterilor,asumarea angajamentelor maritale si familiale tinde sa cedeze locul autonomiei personale;
Familia traditional romaneasca, pe cale de disparitie
O simpla retrospectiva a evenimentelor care au stat in atentia mass-mediei din Romania, in ultimii ani (festivalurile homosexualilor, deconspirarea orientarii sexuale a unor personalitati culturale si din mass-media, divorturile rasunatoare din lumea show-bussiness-ului romanesc) nu poate sa te lase rece in fata unui ,,fapt social” din ce in ce mai evident: cresterea, si la noi, a diversitatii formelor de manifestare ale casatoriei, vietii conjugale si de familie. Familia romaneasca contemporana tinde sa se debaraseze de ,,gloria traditionalismului”, devenind mai curand un barometru al schimbarilor sociale si economice care au afectat tara noastra, trecand printr-un vizibil proces de democratizare, laicizare si de liberalizare.
Familia a inceput sa fie din ce in ce mai integrata in dinamica societatii, din ce in ce mai conditionata de schimbarile economice si sociale din cadrul societatii romanesti, influentand, la randul ei, evolutia de ansamblu.
De la valori spirituale, la valori materiale
Valorile trecutului isi pierd intensitatea in fata noilor orientari sau sunt reorganizate si restructurate in functie de necesitatile societatii actuale (care exprima, totusi, o emergenta fireasca a oricarui macrosistem) si, o data cu acestea, s-a diminuat si atasamentul fata de institutia familiei, ale carei structuri si functii incep sa fie redimensionate.
Dintre toti factorii care au contribuit la resemnificarea conceptului de casatorie la sfarsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea, banii raman, fara indoiala, unul dintre subiectele cele mai spinoase din viata multor cupluri sau a multor tineri, aflati inca in formare, care nu detin o independenta economica suficienta, pentru a-si pune problema intemeierii unei familii (problema devenind cu atat mai complicata, cu cat cei doi parteneri au de intretinut unul sau mai multi copii). Resemnandu-se astfel in fata absentei banilor si devenind, intr-un fel, tovarasi de suferinta, concubini.
Concubinajul, mai dorit decat casatoria
Casatoria cu acte intr-adevar si-a cam pierdut din taria si farmecul de odinioara. Cu siguranta exista motive favorabile relatiei consensuale, iata numai cateva motive pentru care tinerele perechi accepta mai intai concubinajul, si, apoi casatoria: libertatea de care se bucura, schimbarile survenite in conceptiile si principiile legate de casatorie, familie, in ultimii ani, placerea de a trai viata in doi fara obligatii, dorinta de a explora cat mai mult, lipsa de prejudecati, lipsa constrangerii din partea societatii. Insa parerile barbatilor sunt diferite de ale femeilor privind aceasta chestiune.
Ce spune el despre trairea in concubinaj:
– libertate;
– posibilitatea de a merge la o bere cu amicii, fara ca apoi sa fie nevoit sa auda o ora de morala;
– posibilitatea de a se intalni cu alte fete;
– neingradirea cu acte;
– sansa de a avea frigiderul plin cu mancare, nu bere, hainele in sifonier aranjate, camasi calcate etc.
Ce spune ea despre concubinaj:
– o etapa pregatitoare pentru casatorie;
– posibilitatea de a se obisnui cu noul statut de gospodina;
– posibilitatea de a merge cu prietenele la o tura de cumparaturi;
– timp liber pentru ea;
– testarea partenerului.
Asadar, el vede in concubinaj o perioada de normalitate, de echilibru, ea spune ca o perioada de pregatire inaintea marelui pas.
Punandu-le in antiteza, am incercat pe scurt sa gasesc pentru fiecare in parte avantaje si inconveniente:
Casatoria
Avantaje: simtamantul implinit al apartenentei si totodata a acceptarii in sanul familiei partenerei/partenerului, vei evita multe traumatisme fara sa-ti reprimi instinctul care te determina sa cauti in continuu protectie, mai ales atunci cand ai o problema care isi cere implinirea maternala/paternala, siguranta si increderea ca sentimentele sunt reciproce, manifestarea sentimentelor fara prea multa retinere, mult mai putine discutii, suspiciuni, izbucniri de gelozie, in majoritatea cazurilor situatiile dificile va vor uni si vor fi ocazii deosebite de a va cunoaste mai profound unul pe celalalt.
Inconveniente: implicatiile statutului de gospodar/gospodina, oboseala, continua alergare, cheltuieli, grija copiilor, plafonare… acelasi barbat ani in sir, probabil, cu aceeasi telecomanda a televizorului in mana.
Concubinaj
Avantaje: schimbarea partenerului (din ce in ce mai bun), multiplicarea intalnirilor amoroase iti vor permite sa-ti descoperi toate fatetele personalitatii tale. Vei avea satisfactia cunoasterii propriei valori, veti avea posibilitatea sa va cunoasteti mai bine si sa experimentati traiul in comun, simultan, fiecare dintre voi, putandu-si vedea linistit de cariera. Concubinajul vine totodata in “ajutorul” persoanelor divortate, o casatorie esuata atrage dupa sine teama de a nu se repeat istoria, astfel partenerii alegand o uniune consensuala.
Inconveniente: intra in contradictie cu normele religioase, cuplul se caracterizeaza prin instabilitate, reletia fiind totusi fragila. Relatia sexuala este riguros controlata, partenerii fiind preocupati sa evite o sarcina nedorita. In cazul femeilor ( cum, la noi, concubinajul e mai avantajos pentru barbati, in foarte multe cazuri, acesta amanand la nesfarsit oficializarea casatoriei ) riscul imbatranirii si ajungerii la o varsta la care nu mai poat avea copii. Insatisfactie: te vei intreba intr-o buna zi la ce ti-a folosit aceasta alergatura dupa barbati/femei… si cum fizicul plateste tribut anilor, te vei trezi singura cu pisicile sau cainii tai.
Concluzii
Casatoria inseamna sa iti asumi responsabilitati, inseamna ca il iubesti foarte mult pe “celalalt” si ca nu vrei sa-l pierzi; inseamna un pariu cu viata. Rezulta o familie care este un punct de reper, un sprijin intr-o lume din ce in ce mai confuza. E adevarat, te constrange putin, esti mai predispus la sacrificiu si toleranta din moment ce sti ca acest pas este facut, cel putin teoretic, pe veci.
Concubinajul iti lasa senzatia de libertate, mai multa libertate…adica nu mai merge, iti iei lucrurile si pleci. As zice ca este mult prea simplu, iti ofera totul si nimic…
Unele cupluri sustin ca dragostea lor nu sta in acte. Altele spun ca in acele acte stau echilibrul si siguranta. Fiind constienta si intru totul deacord cu versetul biblic: “Nu este bine ca omul sa fie singur…” Geneza 8:12, cred totusi, ca este foarte importanta acea “forma”, concubinaj sau casatorie, pe care o alegeti pentru viata in doi.
There are no comments