Culoare vs. Mesaj

Culoare vs. Mesaj

Elemente de decor indispensabile in orice ceremonie de nunta, florile pot fi considerate obiectul unei adevarate reflexii. Legendele vechi spun ca grecii si romanii au fost primii care au folosit florile pentru ceremonii. Tinerele mirese aveau capul impodobit cu ghirlande de plante parfumate care aveau rolul de a indeparta spiritele rele. Traditia ca floarea aleasa din buchetul de miresa sa fie purtata la butoniera de catre mire, isi are originea in epoca medievala. Atunci cavalerii purtau culoarea preferata a iubitelor lor cu ei, ca insemn al dragostei pe care le-o poarta.

Timpul a trecut, vremurile s-au schimbat, insa, cu siguranta, florile au ramas mereu la moda.

Asa cum stim cu totii, alegerea florilor depinde de mai multi factori: paleta coloristica a decorului, rochia miresei, tematica nuntii, sezonul. Insa, culorile lor au mesaje diferite: pot vorbi despre sentimentele si  personalitatea miresei, daca au fost alegerea ei. Daca buchetul a fost daruit de mire, florile vorbesc despre tipul de dragoste pe care acesta i-o poarta: timida, pasionala, tandra sau daca alegerea le-a apartinut amandurora, florile au rolul de a transmite ceea ce au de gand mirii sa realizeze in viata. Astfel spus, compunerea buchetului sta la libera voastra alegere, insa el transmite mult mai multe decat ati putea crede.

Mesajele inimii pot fi foarte usor transpuse prin limbajul florilor. Culorile cele mai des folosite sunt: alb, roz, rosu, galben.

Tinand cont de anumite mituri, compunerea buchetului se realizeaza dupa simbolistica fiecarei flori in parte. De exemplu, florile portocalii simbolizeaza puritatea si castitatea. Aceasta culoare – orange a devenit foarte folosita in buchetele de mireasa, dupa ce regina Victoria a avut un astfel de buchet la nunta sa in 1840. Orange: este cunoscuta drept culoarea care incanta sufletul, aduce optimism, iar din punct de vedere sentimental exprima o dragoste solida si satisfacatoare. Maretie, echilibru de sine, frumusete sunt notiuni ce definesc florile orange!

Galbenul:
culoarea aurului si a soarelui, simbolizeaza divinitatea, lumina, eternitatea. Este culoarea cea mai expansiva, cea mai calda, cea care transmite tinerete si forta. Este culoarea triumfului si a libertatii interioare. Vie, activa sau pala, ea odihneste! Are un efect inviorator, fiind  de mare importanta pentru poporul chinez, pentru ca  reprezinta fertilitatea si era rezervata indeosebi imparatilor. Armonie este cuvantul care ar descri-o cel mai bine. Aranjamentele florale galbene pot include: margarete, ghiocei galbeni, crini sau cale.

Rosu: simbolizeaza focul si sangele, este strans legat de culoarea soarelui de vara, iar simbolistica lui este ambivalenta: ca sangele ascuns, ea este o sursa de viata, raspandita, ea semnifica moartea. Rosul este de asemenea culoarea pudorii dar si a pasiunii. Ca si sangele este o seva pentru fiinta umana, ea stimuleaza erotismul si entuziasmul. Culoare puternica fiind, este bine de stiut sa o dozezi!

Este culoarea nuntii in multe din culturi. Laponii, Chinezii, Japonezii, Pakistanezii, Armenii, Extremul-Orient o folosesc din plin in tot ceea ce are legatura cu decorul nuntii, chiar si cu rochia miresei. Ea exprima viata, unitate, vitalitate sexuala. Reprezinta bucurie in orice casa.

Camelii, orhidee rosii, anemone, trandafiri, crini, bujori, dalii sunt cateva din speciile de flori pe care le-ati putea folosi. De retinut, in unele culturi a avea flori albe si rosii in buchet este de rau augur, deoarece simbolizeaza sangele si bandajul.

Bleu: culoarea cerului, simbolizeaza aerul, culoare a intelepciunii, a comunicarii sufletesti, a dragostei tandre. In asociere cu albul, ele devin culori feciorelnice si exprima detasarea de lucrurile terestre. Bleul poarta promisiunea libertatii si a armoniei. Este culoarea  cea mai profunda si mai imateriala. Este de asemenea culoarea visului. In anumite regiuni ale Poloniei, se vopseste pana si casa tinerelor fete care urmeaza sa se casatoreasca. Asociat cu rosul, dragoste fidela, asociat cu albul si movul, aspect angelic.

Florile bleu exprima o dragoste timida, astfel spus, viitorul sot va inflori sub soarele vietii in doi. Anemone, brebenei, myosotis, sau orhidee pot fi cateva pete de culoare in decorul floral ales.

Mov: culoare a castitatii si a puritatii, a  delicatetei si a profunzimii sentimentelor. Este de asemenea cunoscuta si ca o culoare ce transmite timiditate si umilinta excesiva.

Dalii, frezii sau orhidee sunt flori perfecte pentru buchete si decoruri lila. De evitat florile de liliac, despre care se spune ca aduc ghinion.

Roz: simbolizeaza regenerarea, este culoarea darurilor din iubire. Asociata cu verde, ea devine un simbol precum roua care are rolul de a inviora natura. Cu bleu sau cu alb arata o dragoste timida, in asociere cu rosul, implinirea.

Mireasa Vietnameza, cat si cea Indiana, pe langa florile in acesta culoare, poarta si un sal roz. In cultura crestina, culoarea roz este simbol al indragostitilor.

Alb: se prezinta ca un simbol de necontestat al simplitatii, puritatii si inocentei. Este concretizarea tuturor sensurilor pe care mirii le vad in casatorie. Albul – romantism pur!. Orhideea alba favorizeaza deschiderea sufletului pentru o buna comunicare, trandafirul alb evoca inocenta, camelia este intruchiparea fidelitatii si a constantei sentimentelor, irisul tandretea si dragostea pe care ti-o poarta mirele.

Verde: in fiecare primavara, culoarea verde aduce speranta in inimile oamenilor. Ea reflecta reinnoirea naturii, credinta si fertilitatea. Ea desemneaza viata, reprezentand mesajul ei. Este considerata una dintre cele mai linistitoare culori. Pentru Arabi, verdele este culoarea paradisului si a cunoasterii. De altfel, se spune ca cei care prefera verdele sunt persoane secretoase, fiind si o culoare mistica, prin excelenta. Putem apela la orice tip de floare, atata timp cat in frunzele ei regasim nuante de verde, pentru o nunta plina de vitalitate.

Toate aceste aspecte ne spun ca exista cu adevarat o magie a culorilor si ca in atmosfera festiva si feerica a unei nunti, fiecare floare va fi aureolata de o culoare care va transmite semne si mesaje ce pot fi descifrate.

Sfaturi utile:

    * Leaga florile cu panglici de satin lungi care sa “curga” din buchet, pentru a simboliza uniunea dintre sot si sotie.

    * Potrivit misticii evita trandafirul galben – simbolul infidelitatii, narcisa – care evoca senzatia de distanta, aer glacial si violeta – simbol al dragostei secrete.

    * Puteti opta pentru un plus de rafinament adaugand accesorii buchetului de mireasa. Alegeti o sfera care sa sustina buchetul, in plus, aceasta este si un simbol al perfectiunii si al iubirii nemuritoare.

    * Realizati bratari din flori pentru domnisoarele de onoare, ele pot oferi un aspect chic.

    * Daca doriti ca luxul si eleganta sa fie elemente cheie ale aranjamentelor florale, puteti adauga in buchetul de mireasa flori exotice, perle, dantela, cristale Swarovski, pene. Daca doriti sa dati un aspect cat mai natural buchetelor, puteti folosi flori rare, scoici, fructe, alge.

    * Evitati pe cat se poate florile care pateaza, cele care produc alergii, insa nu uitati ca tijele florilor sa fie invelite intr-o bucata de material umed pentru a nu risca sa vi se ofileasca in timpul ceremoniei.

    * Daca aveti o nunta tematica, nu uitati ca acest aspect sa se regaseasca in toate aranjamentele florale. Daca nunta este una de sezon, asortati cu grija florile cu anotimpul in cauza.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.