De inspiratie… romaneasca
Intrebare: Ce e de facut atunci cand nu vrei sa te limitezi la oferta (destul de limitata) a producatorilor de rochii de mirese, atunci cand nu vrei sa porti inca o rochie identica cu a altor 1000 de femei care au trecut pragul aceluiasi boutique? Raspuns: te pui pe croit, pe accesorizat si astfel iti creezi rochia perfecta. Cat despre sursa de inspiratie, tu alegi unde se opreste imaginatia si unde incepe traditia.
Intr-o lume in care minimalismul si opulenta voita isi impart in egala masura teritoriul atunci cand vine vorba de design-ul rochiilor de mireasa, nunta traditionala romaneasca poate fi o sursa de inspiratie bogata si totodata o alternativa valabila pentru orice viitoare doamna impresionata sau atasata de datinile si portul popular romanesc.
Nu vorbim de decizii extreme si nici nu spune nimeni sa schimbi voalul si clasica rochie alba, pe o naframa si o ie mai lunga (desi nu e o ideea chiar rea), insa asta nu inseamna ca nu iti poti transforma rochia de mireasa intr-un exemplar original, imprumutand si adaptand liniilor moderne cateva din elementele specifice vestimentatiei traditionale.
Jocul detaliilor – material, culoare, croiala si accesorii
De la cel mai de baza nivel – textura materialului si croiul realizat, la artificii ce tin de detaliu – insertii, broderii si accesorii, rochia de mireasa moderna, de inspiratie romaneasca, necesita un minimum de informare si un minimum de efort pentru a putea fi realizata. Un lucru insa trebuie mentionat; mergand pe ideea de „less is more”, la fel ca si in cazul tendintelor din moda, nu trebuie sa imprumuti toate elementele specifice pentru avea un rezultat imbucurator. Din pacate, granita dintre un stil eclectic, bun-gust si kitsch este extrem de fragila; asa ca este suficient sa te limitezi la a imprumuta doar 2-3 caracteristici, fie ca vrei sa „transformi” o rochie gata facuta, fie ca apelezi la ajutorul unei croitorese pentru a obtine un design nou-nout.
Culoarea – in primul rand, poti sa incepi prin a spune NU albului stralucitor, imaculat, pentru ca, amintind de tesaturile traditionale romanesti confectionate din in, canepa sau lana, in cazul de fata albul murdar si nuantele de bej si chiar gri deschis sunt cele care domina. In cazul in care iti place culoarea insa, ai posibilitatea sa te inspiri din nuantele tari de rosu, negru, albastru sau verde, intalnite la broderii, fie ca optezi pentru o rochie in aceasta nuanta, fie ca le preferi in detalii si accesorii.
Croiul – si aici trebuie sa incep prin a spune ce este de evitat, astfel ca, daca nu esti dispusa sa renunti la crinolina, la rochiile de bal sau de printesa, dar si la croiurile avangardiste, mai bine renunti la ideea de a te inspira din portul popular. Putem ramane intr-un spatiu de poveste, cu conditia sa fii o Ileana Cosanzeana a zilelor noastre, dispusa sa poarte o rochie al carui design presupune linii simple, lejere, la fel ca si in cazul rochiilor in forma de A, de tip tunica, empire sau baby doll.
O combinatie indrazneata? O ie din borangic, o fusta lunga in clos din matase si voal (cu elemente de broderie regasite si in ie) si o talie cambrata printr-o pata de culoare – un brau tesut in razboi.
Textura – chiar daca pare greu de crezut, in aceasta situatie, inul, bumbacul si matasea naturala au prioritate in fata unor materiale pretioase si oarecum clasice pentru rochiile de mireasa, de tip tafta sau orangza. Metamorfozate cu ajutorul unui croi pe masura, simplitatea si lejeritatea oferite de aceste texturi naturale folosite si in confectionarea hainelor traditionale romanesti sunt dublate de o permisivitate aproape nelimitata de accesorizare. Cele mai chic rochii? Cele din dantela realizate din croseta!
Detaliile… care fac intotdeauna diferenta. Iata de ce, atunci cand vine vorba de o rochie de mireasa altfel, este de preferat un croi simplu si un material pe masura, care, precum o pagina alba de hartie, sa ne permita sa creionam pe ea o forma, o culoare, un tot unitar si in final, un cu totul alt produs. Ce poti imprumuta de la portul strabunilor nostri direct pe rochia ta de mireasa? Cele mai diverse modele si culori de broderii lucrate manual (maci, trandafiri, spirale etc.), danteluri realizate din croseta, dar si insertii si aplicatii de margele.
Accesoriile – ce ai zice daca ai inlocui accesoriile clasice pe care le presupune tinuta unei mirese, cu exemplare romanesti, lucrate manual? Mai exact, in locul tiarei/diademei presarata cu pietre Swarovski, sa optezi pentru o coronita cu flori, iar in locul colierului sa porti o zgarda maramureseana confectionata din margele colorate?
There are no comments