Diadema: cum sa fii printesa pentru o zi
Orice viitoare mireasa isi doreste sa poarte macar o data in viata o diadema, aceasta dand un aer de noblete, sofisticare, magie, stralucire si bunastare. Caci, dupa cum se stie, nu exista regina fara coroana, dar nici mireasa fara coronita. Acest moment special, unic de altfel, poate fi pastrat prin transferarea coronitei generatiei viitoare.
Incepand din secolul al XIX-lea, diadema a fost asociata cu nunta. Coronitele erau alcatuite din mai multe bijuterii, apartinand familiei – ca de exemplu brose, cercei, lantisoare – legate intre ele printr-o spirala de sarma.
Cu cat se foloseau mai multe materiale in confectionarea coroanei, cu atat aceasta era mai impresionanta, iar familia mai mandra. Curand, s-a conferit dreptul de a purta coroana si celei care se casatorea cu regele, devenind astfel regina. Nobilii cei mai bogati au preluat acest obicei, urmand, nu dupa mult timp, sa faca acelasi lucru si oamenii simpli.
Astfel, diadema pretioasa, impodobita cu diamante, ce nu-si permitea oricine sa o poarte, s-a transformat intr-o piesa confectionata pentru buzunarele tuturor.
In timpul Primului Razboi Mondial, coronitele au fost inlocuite de simple banderole, iar dupa al Doilea Razboi Mondial, insemnatatea lor a luat sfarsit. Ele n-au mai reusit sa-si reia statutul initial, de valoare inestimabila.
Simbolistica coroanei se regaseste si in bisericile ortodoxe. In timpul ceremoniei de nunta, preotul aseaza cate o coroana, pe capul fiecarui mire, dupa ce acestea au fost in prealabil binecuvantate.
Acest lucru arata faptul ca, de acum incolo, mirii devin stapani deplini in casa lor, bucurandu-se astfel de prosperitate si fericire in micul lor regat, bazat pe dragoste si intelegere. Dar diadema poate fi si un accesoriu purtat in ziua nuntii. Inlocuind coronita de flori de portocal, aceasta era purtata doar de miresele ce se casatoreau a doua oara.
Acum insa, ea poate fi utilizata de orice mireasa, ca piesa pentru fixarea voalului. Totodata, un lucru neaparat necesar si de bun gust este ca diadema sa fie asortata cu stilul rochiei si sa nu fie prea incarcata.
Diadema ofera un aer care este cu siguranta echivalent cu rangul de a fi regina. De aceea, purtarea ei reprezinta un moment unic, demn de tinut minte toata viata. Astfel, se cauta sa fie facuta cat mai minutios, pentru a arata bunastarea. Ea poate fi din aur sau argint, cu cristale Swarowski sau pietre semipretioase, simpla sau extrem de sofisticata. Pentru a pastra amintirea acelei zile speciale, in care o porti, diadema poate fi preschimbata intr-un colier, conferind mereu placerea de a o purta.
Scurt istoric
Cunoscuta si sub denumirea de coroana – cuvant care provine din latinescul “corona’ – aceasta dateaza din antichitate, gasita atat la romani, cat si la greci sau egipteni. Primii o foloseau pentru a simboliza rangul si onoarea – coroana de glorie, care se oferea invingatorului in lupte.
Regele sau domnitorul care primea acest fel de omagiu trebuia sa fie respectat si recunoscut drept singurul conducator. De fapt, existau trei tipuri de diademe: cea de tip panglica (Banddiadem), cea radiala si cununa de lauri.
Prima incununare cu diadema a fost inregistrata in anul 325 si apartine imparatului Constantin cel Mare. Se pare ca aceasta diadema era reprezentata de o panglica neteda aurita.
Mai apoi, apare diadema cu perle, care, nu dupa mult timp, va fi inlocuita de diadema de cununa, alcatuita din nestemate, asezate in partea centrala, si perle pretioase la suprafata. Aceasta era prinsa cu doua snururi, cu perle la capete, ce atarnau la spate.
Egiptenii foloseau diademele pentru a decora capetele mumiilor regale. Una dintre cele mai renumite pentru delicatetea ei este cea a printesei Khnemt, facuta din sarma de aur, cu motive florale, incrustata cu pietre, ce da impresia unor flori salbatice reale.
Aurarii greci au creat diademele pentru a orna capetele statuetelor zeilor venerati. De asemenea, ele se mai ofereau campionilor, iar oamenii cu cel mai inalt grad in societate le purtau la ocazii speciale.
There are no comments