Drepturile si obligatiile casatoriei

Drepturile si obligatiile casatoriei

Iata ca a sosit si momentul mult asteptat: ati spus „Da” in fata ofiterului Starii Civile. Acum sunteti oficial casatoriti. Dar, in realitate, notiunea de casatorie implica mai mult decat semnarea unor acte.

Administrarea bunurilor comune, obligatiile financiare si nevoile oricarei familii sunt doar cateva dintre drepturile si obligatiile pe care vi le insusiti.

In zilele de azi, nu sunt multe persoane care inteleg intr-adevar ce inseamna o casatorie. Multe persoane fac acest pas fara sa calculeze bine decizia inainte si „se trezesc” cu o multime de responsabilitati de care nu aveau habar. Trebuie sa faca cumparaturi casnice, sa se implice in deciziile care privesc familia nou formata si sa se consulte cu jumatatea sa in orice problema comuna.

 

drepturi

 

In primul rand, dupa ce ati spus „Da”, trebuie sa semnati amandoi in Registrul Starii Civile. Acest act atesta faptul ca sunteti constienti de lucrul facut si ca ati dat raspunsul pozitiv „de buna voie si nesiliti de nimeni”.

Odata cu oficializarea cununiei, primiti de la Oficiul Starii Civile cateva „daruri”: certificatul de casatorie si livretul de familie. Acestea sunt documentele care atesta crearea unei noi familii.

Si, desi poate nu va dati seama, ceea ce aveti in mana are o insemnatate deosebita. Apoi, acest document este singurul prin care se poate valida cununia voastra civila.


drepturi

Certificatul de casatorie, conceput cu ajutorul Codului familiei, este echivalentul a ceea ce trebuie sa aveti in vedere ca actuali soti. „Efectele casatoriei”, capitolul principal din cod care face referire la familia proaspat intemeiata, traseaza indatoririle voastre, care nu sunt numai patrimoniale.

Inainte de toate astea, este mentionat in Codul familiei, faptul ca amandoi trebuie sa va dati consimtamantul pentru incheierea casatoriei. De aceea, sunteti obligati sa fiti amandoi prezenti in fata ofiterului starii civile, pentru a confirma public alegerea facuta.

„Drepturile si obligatiile personale ale sotilor” mentioneaza foarte clar ca, atat tu, cat si el, aveti drepturi si obligatii egale, din momentul in care ati devenit sot si sotie.


drepturi

Asa cum in societate femeia este egala in drepturi cu barbatul, la fel si in familie voi trebuie sa respectati acest fapt. Pentru a intari acest lucru, in articolul urmator este notat faptul ca amandoi trebuie sa fiti de comun acord in toate chestiunile ce au legatura cu casatoria.

Asadar, se pune accentul pe comunicare, intelegere si respect. Deciziile trebuie sa fie luate impreuna, ajungand la un consens, astfel incat sa nu existe divergente.

Tot aici se precizeaza variantele alegerii numelui de familie, dupa incheierea acestui act. Puteti opta pentru pastrarea numelui initial, adoptarea numelui unuia dintre voi sau imbinarea numelor amandurora.


drepturi

Oricare ar fi optiunea dintre cele trei, o data hotarat acest lucru, decizia este definitorie. Exceptie face cazul in care divortati, iar atunci numele fiecaruia poate fi schimbat, pe cale administrativa, numai cu consimtamantul celuilalt.

In urmatoarea sectiune sunt abordate si drepturile patrimoniale ale voastre. Astfel, se mentioneaza faptul ca amandoi sunteti obligati sa participati material la cheltuielile casniciei. Totodata, este subliniat in acest articol faptul ca fiecare dintre voi contribuie in raport cu mijloacele financiare de care dispune.

Iar bunurile dobandite pe parcursul casniciei devin automat bunuri comune, din momentul procurarii lor. Fac exceptie de la aceast caz urmatoarele: bunuri dobandite inaintea incheierii casatoriei; mosteniri, donatii; cele destinate profesiunii; premii, recompense, proiecte, inventii; indemnitatea de asigurare sau despagubiri; valoarea echivalenta unui bun propriu.


tumblr_nygivlTIKQ1rp4h6eo1_500

Cu toate aceste bunuri comune, voi, ca soti, trebuie sa raspundeti pentru: cheltuielile administrative ale bunurilor; obligatiile contractate in urma acestora; obligatiile amandurora privind nevoile obisnuite ale casniciei; repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre voi a unor bunuri publice, daca prin acestea au sporit bunurile voastre comune.

Este notabil faptul ca amandoi administrati si totodata folositi aceste bunuri comune si dispuneti tot astfel de ele.

Livretul de familie se acorda gratuit, la cererea voastra, care trebuie sa fie cu cel putin 48 de ore inainte, la Starea Civila in a carei raza teritoriala va aveti domiciliul. In acest livret se vor scrie pe viitor copiii pe care ii veti avea. El va fi necesar in cazul solicitarii alocatiilor copiilor.

Desi, multe cupluri fac acest pas al casatoriei fara a simti cu adevarat, mai mult de atat, ele nu stiu intr-adevar ce semnificatii implica aceasta casatorie. Insa, acum, cu ajutorul nostru, veti fi mult mai informati si siguri pe voi.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.