Hai la nunta de machedoni!

Hai la nunta de machedoni!

Casatoria la machedoni este cu siguranta cel mai important eveniment al vietii, ce se petrece cu mare fast.

Conform unui studiu efectuat de psihologul dr. Aurelia Moraru, nunta la machedoni dureaza o saptamana, fiecare zi avand diferite ritualuri aparte.

Iata principalele momente ale zilelor de sarbatoare, insa nu uitati ca, oricat de detaliat ar fi studiul, cel mai bine e sa participati la o nunta reala si sa va distrati pe masura.

1

Ziua 1, joi

Mirele si mireasa gazduiesc in acelasi timp la casele lor doar rudele apropiate ale acestora, adica: bunici, parinti, frati si veri de gradul intai.

Acum se desfasoara activitatea de “aprindere” a aluatului, adica de framantare.

Aluatul este pus intr-un vas, care este acoperit cu un prosop, peste care se pun bani de la fiecare in parte, suma finala fiind impartita in mod egal de catre domnisoarele de onoare.


1Ziua 2, vineri

Sunt invitati toti membrii familiei, apropiati si indepartati, cat si prietenii apropiati ai acesteia.

Intr-o camera este asezata zestrea fetei si rochia pe care o va imbraca la ceremonie.

Socrii mari vin fara mire pentru a “cumpara” fata. Acest obicei trebuie sa includa si darea unor bani reprezentantelor de sex feminin din familia miresei.

Ziua se incheie cu o masa festiva.


2

Ziua 3, sambata

Are loc nunta miresei si a mirelui separat. Mireasa este imbracata intr-o rochie eleganta, dar nu cea de mireasa si are ca invitati toata familia si prieteni apropiati la ea acasa, pentru o petrecere in care se canta si se danseaza, ea stand in capul horei. Se daruiesc bani familei miresei.

La nunta baiatului este un cerc mai restrans. Mirele se duce sa-l ia pe nas pentru a-l aduce la el acasa.


3

Aici incepe un adevarat ritual: Se ia un bat de lemn sub forma de cruce si trei mere rosii. Soacra mare are pregatit un material din matase alba. In acest timp se interpreteaza cantece traditionale.

Nasul coase bucata de material pe lemn cu ata rosie, cavalerii de onoare tin steagul din toate partile si se pun bani care urmeaza sa fie impartiti intre ei.

Mirele cu tineretul se duc cu un pepene rosu la nunta miresei si danseaza cu el in hora. Rudele miresei il scot pe ginere in cap, obicei ce este urmat iar de darea de bani.

4Ziua 4, duminica

Rudele baiatului se duc si iau nasii pentru a-i aduce la ei acasa. Mirele se barbiereste si se duc acasa la mireasa. Aceasta iese la usa, ii pupa mana socrului mare care ii daruieste bani iar socrul mare ii daruieste socrului mic bijuterii de aur in semn de respect fata de mireasa.

Mireasa isi pune rochia traditionala alba de nunta, se duce intr-o camera unde totul este alb. Acolo se afla mirele impreuna cu cavalerii acestuia de onoare care ii canta doine de jale in care se povesteste despre despartirea ei de familia proprie.


5

Rudele fetei isi iau la revedere de la mire si mireasa si simbolic lui i se dau niste palme cu care vor sa faca referire la respectul pe care trebuie sa i-l poarte fetei, iar cavalerii de onoare, tot simbolic, incearca sa-l fereasca de acestea.

Doi barbati apropiati miresei o scot din casa, se face hora in fata casei si urmeaza plecarea mirilor impreuna cu nasii.


6

Soacra mica toarna apa in urma celor plecati, cu semnificatia sa aiba o viata usoara.

Mirii se duc la baiat acasa unde peste cateva ore are loc nunta religioasa. Dupa terminarea acesteia, socrii mici pleaca, urmand sa revina la nunta de seara.

La masa cea mare, rudele miresei se aduna si merg impreuna la eveniment. Cateva dintre ele imbraca haine tiganesti si danseaza in fata nasului cu un miel sau o gaina si cadouri pentru ei. Se ofera darurile in schimbul unei sume de bani cat mai mare, se fura mireasa, se recupereaza si petrecerea continua in mod normal.


7Ziua 5, luni

Rudele mirelui se imbraca in tigani si o fata sau un baiat se imbraca in rochia miresei, iau nasii si se duc la mireasa acasa. Aici incep simbolic sa se planga de mireasa socrilor mici, facand un mic spectacol, in urma caruia primesc dupa obicei bani, urmand apoi sa fure obiecte semnificative din casa miresei.

Se intinde masa si “tiganii” ii ofera socrului mic tuica rosie ca semnificatie a pierderii virginitatii fetei, tuica ce se bea intre socrii mici si mari. Peste cateva ore se strang si danseaza pe muzica traditionala.

Vin rudele miresei, danseaza si mireasa taie steagul in trei, patru bucati cu care este batuta simbolic de mire, semnificand sa-i poarte respect, iar ea le arunca pe spate peste casa, pentru a fi intr-un ceas bun.

Obiceiul ce incheie aceasta ceremonie spune ca socrii miresei trebuie sa mearga la cineva apropiat ei si sa manance fasole.Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.