Istoria rochiei de mireasa

Istoria rochiei de mireasa

Cand ne gandim la rochia de mireasa, de cele mai multe ori ne vine in minte albul. Insa rochia de mireasa nu a fost dintotdeauna alba. Pana in epoca victoriana (secolul al XIX-lea), miresele se orientau catre mai multe stiluri de materiale si combinatii de culori, in functie de statutul social.

Chiar daca stilul si culorile rochiei de mireasa s-au schimbat de-a lungul timpului, miresele erau intotdeauna pregatite cu o tinuta cat mai festiva. In perioada medievala, nunta era considerata mai mult o conventie, o uniune intre doua familii, fiind practic mai mult o afacere. Dragostea nu era niciodata un criteriu principal dupa care se ghidau familiile viitorilor miri. Din acest motiv, miresele erau nevoite sa se imbrace dupa gusturile familiei sale, pentru ca ea reprezenta imaginea parintilor sai si statutul pe care il aveau.

Rochia colorata

Miresele care faceau parte dintr-o familie instarita purtau rochii din materiale pretioase, in culorii vii, puternic accesorizate. Nu era nimic iesit din comun sa vezi mirese care combinau nuante opuse sau materiale diferite: blanuri, catifea si matase, spre exemplu. Cele care aveau un statut social mai putin ridicat alegeau rochii de mireasa din materiale mai putin costisitoare, insa incercau sa pastreze linia si stilul celor din familiile mai instarite.

Lungimea trenei si cantitatea de material folosita pentru crearea rochiei erau in acea perioada un semn al bogatiei. Existau mirese care, din cauza conditiilor materiale, participau la nunta lor imbracate doar in tinuta in care mergeau duminica la biserica.

Rochia de mireasa alba

In anul 1840, Regina Victoria se casatoreste cu Printul Albert, purtand la eveniment o rochie de mireasa alba. In acea perioada, albul nu era considerat a fi un simbol al puritatii, ci nuantele de albastru. Insa culoarea pe care o regasim azi cel mai des in rochiile de mireasa era o eticheta a bogatiei.

Avand in vedere ca albul nu fusese pana atunci asociat cu rochia de mireasa, tinuta Reginei Victoria a fost o inovatie si a starnit valva in randul mireselor din acea perioada. Femeile din Europa si Statele Unite au inceput sa se orienteze tot mai mult catre aceasta nuanta pentru tinuta lor de nunta. Existau si mirese care purtau rochii in alte culori, insa albul devenise un curent printre femeile elevate, care isi doreau o nunta cat mai inedita si originala.

tumblr_nwjr6iBHe81qarjkmo1_500

Evolutia albului

La sfarsitul secolului al XIX-lea, albul era omniprezent in rochiile de mireasa si si-a pastrat statutul pana in zilele noastre. Influenta Reginei Victoria a facut ca miresele care aleg alte culori pentru rochie sa fie o raritate.

Au existat insa perioade in care albul era considerat nepotrivit pentru tinuta miresei: in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, rochiile bej sau tinutele pentru biserica inlocuiau albul pur. Dupa terminarea razboiului, cresterea economica si-a pus amprenta pe designul si stilul rochiilor de mireasa, care au devenit din ce in ce mai elaborate, de la materialul folosit, pana la croiala, urmarind toate moda albului. Nuantele de bej si ivoire erau acceptate in cromatica rochiilor, insa albastrul, verdele sau rozul au fost scoase din calcul pana recent.

In zilele noastre, miresele se pot casatori in aproape orice stil de rochie sau culoare. De la rochiile vaporoase, simpliste, pentru o nunta pe malul marii, pana la cele elaborate si grandioase in stil empire, fiecare mireasa alege un model care sa o reprezinte si care sa se incadreze cat mai bine in tematica aleasa.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.