Istoria sutienului

Istoria sutienului

Statusul femeii si rolul acesteia in societatea moderna au stat in mare parte la baza istoriei sutienului.

Nu este o afirmatie pretentioasa, ci mai degraba un adevar stiut de majoritatea reprezentantelor sexului frumos. Pe parcursul mai multor decenii, femeile au recurs la tot felul de artificii si accesorii menite sa le acopere sanii. Brasierele, spre exemplu, si-au facut aparitia in secolul al VII-lea, fiind vazute in triburile din regiunea Minoa.

Secole mai tarziu, femeile cu o situatie financiara prospera apelau deseori la corset, un accesoriu vestimentar care le conferea o silueta absolut spectaculoasa. Un element nelipsit din arsenalul femeilor de vita nobila, corsetul a fost adaptat la modernitate, in special de industria de profil. Modificarea lui si folosirea unei game variate de materiale si modele i-au asigurat succesul.

Considerat un laitmotiv, sutienul in sine a conferit o viziune cu totul aparte femeii in esenta. Goliciunea Evei a fost inlocuita de desuuri senzuale, menite sa incite si sa trezeasca la viata sentimente care le erau straine pana atunci, barbatilor.  

 

sutien

 

De la formele voluptoase ale curtezanelor si conteselor, la era moderna a sutienului, care are ca punct de referinta inceputul secolului al XX-lea, acest accesoriu senzual s-a facut remarcat.

 In 1910, Mary Jacob, o tanara de 19 ani din societatea newyorkeza, si-a achizitionat o rochie de gala, pentru un eveniment social. In acea perioada, singurul accesoriu acceptat era un corset intarit cu oase de balena.


Dezamagita de rigiditatea acestuia a reusit, impreuna cu propria croitoreasa, sa creeze ceea ce avea sa devina un simbol al modei: un sutien confectionat din doua batiste de matase, legate cu o panglica din satin roz. La cererea prietenilor si rudelor a inceput sa creeze astfel de accesorii, punandu-si, incet dar sigur, bazele unei afaceri prospere.

Decenii mai tarziu, conceptul de baza a suferit transformari radicale, care aveau sa schimbe aproape in totalitate viziunea asupra femeii. Mai mult decat un simplu obiect vestimentar, sutienul a reusit sa ofere femeii incredere in propria persoana si, nu in ultimul rand, o dimensiune inovatoare sexualitatii.

Subiect tabu in societate, sexualitatea transparenta sau emanciparea acesteia era aspru criticata si judecata de mentalitatea epocii. Anumite idei preconcepute persista si astazi, insa mediatizarea excesiva a acestui spectru a permis o fluidizare si un grad de acceptare mult mai permisiv.


sutien

 

In anii 1960 insa, anumite embleme ale feminitatii au devenit tinte ale activismului feminist. Problema acuta era folosirea sutienelor, accesoriu care transforma femeia intr-un obiect sexual.

Din acest motiv, intreaga cultura a sutienului se invartea in jurul concursului din 1968 – Miss America. Etalonul frumusetii era considerat de activiste ca emana idei eronate si ca stabileste standarde de frumusete ireale. Punctul culminant a fost arderea sutienelor ca un simbol al eliberarii sexuale.

Anii 1980 au adus insa un suflu nou: erau deja de notorietate sutienele purtate de Madonna in concerte si in videoclipuri sau lipsa cu desavarsire a acestora, care a consternat la un moment dat societatea. topmodelele si designerii au adoptat din mers acest curent, lasand la aprecierea publicului purtarea sau nu a sutienului.


sutien

 

Cel mai graitor exemplu este lansarea in 1983 a casei Victoria’s Secret, ale carei prezentari pe podium reusesc, in fiecare an, sa aduca un suflu inovator acestui accesoriu.

De la incrustatii cu pietre semipretioase, pana la alaturarea ingenioasa a penelor naturale, sutienele semnate Victoria’s Secret reusesc sa se metamorfozeze cu ingeniozitate in fiecare sezon creand o adevarata manie printre reprezentantele sexului frumos.

In cei 27 de ani de activitate, acest brand a reusit cu succes sa modifice structura si aspectul desuurilor, pornind de la un
concept simplist, pe care au reusit sa il actualizeze nevoilor momentului si evenimentelor speciale din viata unei femei.


sutien

 

Cu doar cateva decenii in urma, alegerea lenjeriei de mireasa nu era o problema in sine. La inceputul secolului al XX-lea, un simplu furou din matase in nuante calde de alb, crem sau roz pal era mai mult decat necesar.

Cu trecerea timpului insa, alegerea lenjeriei intime a devenit la fel de importanta ca si alegerea rochiei de mireasa. Privind in ansamblu, majoritatea rochiilor de mireasa cer un corset care sa aplatizeze micile imperfectiuni ale corpului, lasandu-i totusi miresei comoditate. De la corsete simple, pana la cele cu portjartier provocator, acestea trebuie sa modeleze perfect silueta.

Pentru miresele care adora comoditatea, o bustiera simpla,
din satin alb, se poate dovedi o alegere foarte buna. Un alt element foarte important este alegerea materialelor si calitatea lor.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.