Locatii: Castelul Banffy

Locatii: Castelul Banffy

Din categoria locatiilor pentru albumul de nunta, iti propun un castel invaluit in mister si natura, Castelul Banffy din judetul Cluj. Aceasta locatie este disponibila si pentru organizarea petrecerii de nunta, iar suprafata veche de peste 200 de ani este ideala pentru realizare albumului foto de nunta.


File de istorie Banffy


Castelul  Banffy din Rascruci este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004. Castelul de la Rascruci a fost construit in secolul al XVIII-lea, in stil eclectic.

 
Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy. Astazi tot ce a mai ramas din frumosul parc este doar un teren malos. Cronicile familiei Banffy spun ca in mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) in stil japonez si ca domeniul era folosit ca resedinta domneasca de vara.

 

foto


Este format din doua corpuri de cladire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj si sarpante  inalte) este de inspiratie romana. Accesul principal al castelului se afla prin doua scari dispuse in partea sudica, urmate de o terasă incadrata de opt coloane dorice.


Piesa de rezistenta ramane salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a pastrat un bufet din lemn cu acelasi tip de sculpturi si o vitrina cu o valoare artistica aparte, in secolul XX fiind expusa la o expozitie de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are peretii imbracati in lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate in stilul Renasterii germane, fiind imprimate forma blazonului si genealogiei familiei Banffy, precum si numele celor mai reprezentative personalitati din istoria Ungariei si Transilvaniei. Deasupra unei usi este sculptata inscriptia “Salus intratibus pax exeuntibus”.

 

foto


O alta piesa interesanta ca valoare artistica in incapere este soba din teracota verde. Se pare ca aceasta ar fi fost realizata dupa modelul renascentist aflat in salonul imparatului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioara ale sobei sunt sculptate scene care zugravesc alegerea capeteniei Arpad, intemeierea Ungariei  si adunarea de la Opusztaszer. Cele trei scene in relief de deasupra braului imortalizeaza pierderea bataliei din 1526 de la Mohacs.


La etaj se ajunge prin scara cu balustrada din lemn masiv, dupa trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Sunt dispuse aici noua coloane cu capiteluri care zugravesc motive vegetale, usile din lemn masiv, blazonul familiei si diverse alte motive sulpturale.

 

foto


Din balconul castelului se poate vedea intreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri patrati construiti, sta nefolosit. 
 


Sursa foto: www.jambor.ro

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.