Mireasa de esenta urbana
La inaltime sunteti cu siguranta amandoi, la fel ca si planurile voastre pentru viitor. Sa vedem cum poate fi transpusa aceasta stare de spirit intr-un cadru adecvat, definit prin eleganta si euforia momentului, dar care sa includa si nota necesara de confort. Pentru orice femeie, inceputul unei noi etape este cu siguranta incitant si plasat sub semnul asteptarilor. Provocarea consta in a depasi orice incertitudine si de a-ti asuma aripile: increde-te in puterea de a zbura cat mai sus. Ce poate fi mai placut decat oportunitatea de a te redefini intr-un cadru extrem?
Culori si materiale asumate
In acest an, tendintele au conturat portretul unei mirese in mod explicit de esenta urbana, constienta ca orice ar imbraca, asortarea unei atitudini potrivite face diferenta. Ea isi asuma pe deplin aceasta trasatura, iar in completarea acesteia va opta in primul rand pentru materiale ecologice: texturi, culori, nenumarate varietati ce impreuna pot alcatui un ansamblu ultra-sic.
Ca si atitudinea, culoarea rochiei trebuie sa fie asumata. Aceasta pentru ca albul a cam iesit din scena, cedand locul unor nuante mai indraznete: gri perlat, vanilie, capuccino, cafea. Simpla enumerare a lor suscita imaginatia, starneste senzatii, iar o noua multitudine de combinatii din care poti alege este primul pas mai aproape de a fi… la inaltime.
Liber la culoare nu inseamna liber la amestecuri intamplatoare, ci dimpotriva. Una din caracteristicile anului 2009 pentru rochiile de mireasa este promovarea trendului bicolor. Rochii ce cuprind maximum doua culori armonios alese si puse in valoare prin jonglarea cu benzi, funde, impletituri sau suprapunerea mai multor fasii de material.
Comoditatea, o prioritate
Pentru a trai orice experienta la maximul intensitatii ei, este necesar sa poti conta pe lejeritatea a ceea ce porti. In mod cert, nu doresti ca ceva sa te incomodeze in miscari: exista mici detalii de executie care daca nu sunt ajustate din timp, pot crea neplaceri. Cateva dintre acestea sunt corsetul cand nu este dimensionat corespunzator, fermoarele si nasturii care nu sunt destul de siguri. Aceste componente, daca sunt prea stramte sau prea largi pot crea surprize neplacute si vor fi un factor de incomoditate.
Un capitol asemanator il constituie elementele care definesc aspectul final rochiei, cum ar fi volanele, in special daca sunt mai multe suprapuse. Incearca inainte de a alege tinuta finala sa schitezi cativa pasi de dans pentru a vedea cum se invart, cat de bine contureaza corpul, daca rochia este sau nu comoda la urcat si coborat scari, iesit din masina etc.
Compunerea tinutei
Majoritatea mireselor opteaza pentru rochia dintr-o singura bucata, fie ea mai stramta sau mai larga, model printesa. Altele aleg sa poarte o tinuta compusa din doua parti individuale: una superioara (bluza, corset) si una inferioara tip fusta, mai lunga sau mai scurta, larga, dreapta sau fluida. O optiune interesanta si, s-ar putea spune, chiar avangardista, o constituie pantalonii. Exista tinute de mireasa extrem de feminine care sunt realizate dint-o pereche de pantaloni largi, denumiti in mod uzual pantaloni-fusta. Sunt foarte de efect daca se croiesc dintr-un material usor, eventual putin transparent, asezat in mai multe straturi suprapuse. Partea de sus poate sa fie sau nu detasabila.
Pentru a evita aparitia efectului de pijama si a pune in evidenta bustul, este indicat ca partea superioara (topul) sa urmeze indeaproape conturul trupului si sa fie clar definita ca forma. Linia trupului ar trebui sa fie evidentiata, iar in acest scop topul va trebui sa fie cat mai strans croit sau tip corset. Daca pantalonii sunt foarte simpli, incearca sa adaugi decoratiuni suplimentare cu pietricele, paiete sau broderii.
Jocul volumelor
Anul acesta, pentru constructia volumetriei finale se urmareste realizarea unei siluete fluide, din materiale subtil pretentioase. De asemenea, sunt utilizate multe suprapuneri din materiale usoare, in aceeasi culoare sau nu, pentru a obtine un maximum de volum si de efect. De obicei, acestea se vor pastra cu preponderenta pentru partea de jos a rochiei sau pentru fusta daca este cazul. Topul va fi mult mai retinut ca expresie compozitionala si de cele mai multe ori fixat dupa conturul bustului.
Decolteul „inima”
In topul tendintelor anul acesta se afla in continuare decolteul cunoscut si sub denumirea de inima (sweetheart). Explicatia este data de insasi forma sa, extrem de apropiata de cea a desenului unei inimi: urmarind conturul bustului, iar in mijloc lasand loc unui mic decolteu. Se poate intampla sa nu consideri ca iti este confortabil un top sau un corset fara bretele, asa ca poti opta pentru varianta imediat urmatoare: breteaua pe un singur umar. In plus, daca te raportezi si la partea de jos a tinutei, ai putea chiar sa alcatuiesti ansamblul final cu referire directa la clasicul grecesc. Vei obtine un aer atemporal, gratios si nu in ultimul rand, plin de farmec.
O alta trasatura caracteristica anului 2009 sunt lungimile variabile, iar multi designeri tind sa se indrepte catre lungimile de rochii valorificate cu precadere in anii ‘40, ‘50 si ‘60. Un fapt surprinzator si practic este eleganta data de sublinierea punctului forte al rochiei, care poate fi croiala deosebita, linia generala sau felul in care cade la partea inferioara. Poti pune un accent suplimentar pe forma pentru a-i da mai multa valoare, lasand detaliile decorative la un minimum necesar.
Armonia detaliilor, spre un tot perfect
In ceea ce priveste detaliile ornamentale, acestea ar trebui sa fie cat mai retinute in functie de dimensiune si forma. in general nu trebuie alaturate aplicatii de provenienta explicit contemporana cu un model de rochie vintage, de exemplu. Sunt destul de rar intalnite cazurile in care aceste extreme se potrivesc, iar rezultatul final sa fie coerent si bine inchegat sub raport estetic. Inainte de a te decide asupra acestei optiuni, cauta inspiratie si modele in imagini, carti sau poze vechi, picturi etc.
Foto: Carolina Herrera
There are no comments