Stii care sunt traditiile evreiesti de nunta?

Stii care sunt traditiile evreiesti de nunta?

Globul pamantesc ascunde o multime de traditii si obiceiuri, diversificate la fiecare popor. Unul dintre acestea, cel evreu, are o cultura mai mult decat complexa, bazata pe bogatia credintei. Iar nunta evreiasca este cel mai reprezentativ ritual din aceasta perspectiva. Acest moment scoate in evidenta legatura profunda dintre soti, la temelia careia stau respectul, responsabilitatile unuia fata de celalalt si impletirea tuturor trairilor cu religia.

Petrecerea burlacilor – Kabbalat Panim

Viitorii miri nu trebuie sa se vada timp de o saptamana inainte de nunta. In acest interval, fiecare organizeaza cate o petrecere, numita „Kabbalat Panim”, echivalenta cu petrecerea burlacilor, respectiv a „burlacitelor”. In aceasta sarbatorire, cei doi sunt asemanati cu un rege si o regina. Viitoarea mireasa isi primeste invitatele asezata pe un tron, iar pe viitorul mire prietenii il inconjoara cu cantece si toasturi. De asemenea, la aceasta sarbatorire participa si soacrele cuplului. Cele doua trebuie sa sparga impreuna o farfurie, asemanata cu stransa legatura dintre miri. Astfel, viitorul mariaj este la fel de fragil precum o farfurie, care se sparge in bucati, nemaiputand fi reparata. Tinerii trebuie sa fie foarte atenti, seriosi si iubitori.

Acoperirea miresei cu voal – Badeken

Urmatoarea etapa este cunoscuta sub numele de „Badeken”. Mirele, insotit de familie si prieteni, intra in camera viitoarei sotii, unde ii acopera fata cu un voal. Acest voal este simbolul modestiei si al puritatii sufletelor celor doi, care, oricat de mult ar fi atrasi unul de celalalt, nu intrepatrund spiritul cu fizicul. Totodata, ritualul respectiv reprezinta si faptul ca, din acel moment, mirele va fi cel care o va imbraca si proteja pe femeie. Aceasta traditie duce cu gandul la legenda Rebecai si a lui Isaac, in care ea este de asemenea acoperita inainte de nunta.

Ziua cea mare – Yom Kippur

In traditia israelita, viitorii miri trebuie sa se concentreze asupra nuntii nu numai pe plan material, ci si spiritual. Dat fiind faptul ca ziua nuntii este cea mai frumoasa din viata unui cuplu, ei trebuie sa fie bine pregatiti, pentru ca mariajul lor sa fie fericit, implinit si binecuvantat. Echivalenta cu un „Yom Kippur”, ziua aceasta reprezinta o sarbatoare, atat pentru mireasa – numita kallah -, cat si pentru mire – numit chatan. Asadar, cei doi trebuie sa intampine marele eveniment prin post si rugaciune. Rezultatul: iertarea tuturor pacatelor savarsite pana in momentul respectiv si unirea sufletelor intr-unul singur. Tinutele celor doi pe tot parcursul ceremoniei constau in vesminte traditionale, mireasa fiind imbracata intr-o tesatura alba, specifica de Yom Kippur, iar mirele intr-un kittel.

 

Bride-and-Groom-First-Kiss

Locul nuntii – Chupah

Cununia se desfasoara sub un baldachin boltit, numit „Chupah”, la care participa numai parintii si rudele apropiate. Acesta simbolizeaza viitorul camin al cuplului, pe care-l vor cladi si locui impreuna. Baldachinul este pozitionat afara, sub bolta cereasca, pentru ca urmasii insurateilor sa fie la fel de numerosi precum stelele de pe cer, asa cum li s-a urat lui Abraham si Sarah. In acest ceremonial, mirii nu trebuie sa poarte bijuterii, subliniindu-se valoarea lor spirituala, nu cea materiala. Sub Chupah, mirele isi inconjoara viitoarea mireasa de sapte ori, acest act facand referire la Inceputuri. La fel cum Dumnezeu a cladit lumea in sapte zile, asa si mirele pune temeliile noului camin. Totodata, cifra reprezinta forta celor doi de a reusi numai impreuna, ceea ce nu ar fi putut face separat. La final, mireasa se asaza in dreapta barbatului.

Binecuvantarea cununiei – Kiddushin

Cununia propriu-zisa este cunoscuta sub denumirea de “Kiddushin”. Aceasta consta in binecuvantarea relatiei cuplului, prin rugaciuni si vin. Astfel, se pregatesc doua cupe de vin, care se consfintesc, mirii urmand sa bea, pe rand, din una dintre ele. Vinul este asociat cu Kiddush, rugaciunea cantata si de Sabbah, si reprezinta bucurie.

Momentul culminant al nuntii – Logodna

Aceasta parte a ritualului consta in punerea inelului pe degetul miresei. Astfel, barbatul, cu inelul in mana, declara viitoarei sotii, in fata a doi martori stabiliti de cuplu: „Ma cunun cu tine prin acest inel, dupa legile lui Moise si ale poporului evreu”. Apoi, el pune verigheta pe penultimul deget al mainii stangi. De altfel, verigheta trebuie sa fie simpla, fara pietre pretioase sau gravari, asemenea viitoarei casatorii: pura, modesta si naturala. Momentul acesta reprezinta cea mai importanta etapa din ceremonie, de atunci cuplul devenind oficial sot si sotie.

Certificatul de casatorie – Ketubah

Ketubah are o semnificatie deosebita, fiind un contract de casatorie, in care sunt trasate responsabilitatile barbatului fata de femeia alaturi de care va petrece tot restul vietii. Astfel, sotul trebuie sa aiba grija ca jumatatii lui sa nu-i lipseasca hrana, imbracamintea, protectia si afectiunea. Actul este citit mirilor, avand textul in armaica pura, si semnat de catre acestia, impreuna cu doi martori. Respectarea documentului este atat de importanta, incat casatoria nu are valoare fara semnarea lui. Ketubah, care este cusut in filigran si infrumusetat cu un chenar, este inmanat apoi sotiei, care il va expune intr-o rama in noul camin.

Cele sapte binecuvantari – Sheva Brachot

Apoi, rabinul sau o alta persoana oficiala citeste binecuvantarile mirilor, ceremonial cunoscut si sub numele de „Cele sapte binecuvantari” sau „Sheva Brachot”. Acest act anunta credinta sotilor in Dumnezeu, care este deasupra tuturor. Acum, cei doi beau din a doua cupa de vin pregatita anterior.

Spargerea paharului

Un alt act ritualic, care face trimitere la Biblie, este spargerea paharului. Astfel, mirele calca pe un pahar din sticla, care este pus pe podea, punand pentru ultima data piciorul in prag. Totodata, de aici se desprinde amintirea tristetii traite de poporul evreu, cand a fost distrus Templul din Ierusalim. Un evreu nu poate lasa in urma acest lucru nici in cea mai frumoasa zi a vietii lui.

Intimitatea cuplului – Yichud

La finalul petrecerii, proaspat casatoritii sunt condusi in camera lor, unde raman singuri pentru prima data. Retragerea lor in intimitate arata privilegiul mirilor de a convietui impreuna ca sot si sotie.

Saptamana de dupa nunta – Sheva Brachot

La o saptamana dupa nunta, rudele sau prietenii apropiati ai cuplului dau mai multe petreceri, in ideea sarbatoririi marelui eveniment. Atunci, dupa fiecare masa, se ureaza mirilor binecuvantari. De aici vine si denumirea acestei saptamani, de „Sheva Brachot”.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.