Nunta la Palatul Mogosoaia
Invaluit intr-o legenda de peste trei secole, Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia este un loc perfect pentru desfasurarea unei nunti pline de elemente stravechi, construit de cei mai vestiti mesteri pietrari. Aici te poti destinde cu elementele arhitecturale specifice, parcul impunator, dar si ambianta unei alte lumi, traditional romanesti.
Scurt istoric
Construit in anul 1702, pe malul Lacului Mogosoaia, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, palatul ascunde in temeliile sale o istorie inca vie. Edificiul, daruit celui de-al doilea fiu al acestuia, Stefan, anunta un nou stil arhitectural, cu imbinari de elemente italienesti si orientale, denumit stilul brancovenesc. Grandiozitatea palatului, ce presupunea dispunerea acestuia pe mai multe corpuri, si maiestria decoratiunilor in piatra, ce etalau forme renascentiste si elemente baroce, confereau o gratie si un rafinament de neegalat in arhitectura romaneasca, valabile poate chiar si in zilele noastre. Extinderea si redecorarea constructiei, de catre Nicolae Balcescu, si-a pus amprenta mai ales prin ferestrele de la etaj, ce au o forma specifica, de trifoi. Insa conservarea palatului si pastrarea farmecului acestuia de-a lungul timpului s-a realizat mai ales prin contributia printesei Martha Bibescu, familia acesteia fiind urmatorii proprietari ai edificiului.
La Biserica Sf. Gheorghe, regasita in complex, se aduna oamenii de peste 300 de ani, fiind ridicata inainte de intemeierea palatului, in 1688, si ramanand singura din tot satul Mogosoaia. O cununie religioasa aici intrece orice alta biserica prin traditiile pastrate si prin aerul vechi ce se asterne asupra intregului domeniu.
Retete de renume
O poveste fermecatoare descrie bucataria palatului, cuhnia, care este amplasata la o distanta considerabila de acesta, pentru a evita incendiile si mirosurile neplacute. Din acest motiv, bucatele gatite aici erau recunoscute prin a fi reci, desi se pregateau peste 70 de feluri de mancare. Pe de alta parte, ospaturile organizate erau unice, dupa cum istoriceste Antonio Maria del Chiaro, secretarul italian al domnitorului: „Masa insa urmeaza cu tot mai mare «veselie», sporita mereu de belsugul vinurilor celor mai bune. Mancarurile sunt foarte multe si bine gatite, dupa moda nemteasca, frantuzeasca sau italieneasca. Era un foarte vechi obicei ca la banchetele solemne de la curte, ca si la nuntile boieresti, sa nu se ridice farfuriile de pe masa cand se schimbau felurile de mancare, ci se puneau una peste alta, cat era masa de lunga, incat se facea un edificiu de farfurii atat de inalt, ca boierii comeseni, chiar stand in picioare, nu se puteau vedea, dintr-o parte in alta a mesei.”
Cazare si meniu
In prezent, poate ca nu se mai strang farfuriile una peste alta, insa gustul desavarsit al mancarurilor s-a pastrat. In fosta vila Elchingen se situeaza un centru ce dispune de doua sali de conferinte, un restaurant (impartit in doua camere, cu o capacitate de 100-120 de locuri) si 17 camere de cazare. De asemenea, la intrarea in complex, se afla un al doilea restaurant, cu un salon de 120 de locuri. Bucataria palatului ofera meniuri variate, actualizate in fiecare an, cu specific atat traditional, cat si international. Pretul unui astfel de meniu este cuprins intre 270 si 290 de lei, de persoana, fara bauturi incluse. Fiind foarte multe solicitari, rezervarile pentru planificarea nuntii la palat se fac la inceputul anului in curs.
Detalii legate de organizare
In privinta amenajarii decorului exista flexibilitate, putandu-se apela atat la palat, cat si la agentii specializate in acest sens. Fiind insa un monument istoric, sunt si anumite restrictii ce il definesc si il situeaza pe un rang superior. Astfel, focurile deschise si artificiile sunt interzise, volumul muzicii nu trebuie sa fie foarte ridicat, boxele de dimensiuni mari sunt refuzate, orice forma de deteriorare a decorului propriu-zis nu este permisa, iar calitatea muzicii trebuie sa fie selectata. Insa nu in aceste distractii consta o nunta cu adevarat speciala. O plimbare cu trasura pe domeniul imprejmuit de padure si lac, relaxarea deplina prin admirarea operelor de arta medievale si a serelor domnesti sau o luna de miere petrecuta in aceste peisaje odihnitoare, este aproape magic.
There are no comments