Nunta la romani

Nunta la romani

Romanii sunt un popor foarte inventiv si foarte distractiv totodata, iar la capitolul obiceiuri si traditii suntem foarte bogati.

De aceea nunta romaneasca este plina de culoare prin frumusetea traditiilor. In ziua de astazi prea putin se mai pastreaza din aceste traditii, insa in zonele de munte sau zone rurale o mare parte din obiceiuri inca se mai pastreaza cu sfintenie chiar, fiind urmate intocmai dupa cum au invatat din strabuni.

In timp, traditiile si obiceiurile au suferit modificari, iar multe cupluri aleg din multitudinea de obiceiuri doar pe acelea care le fac placere. Este nunta voastra asa ca voi doi decideti ce traditii veti urma si cum va place sa le adaptati eventual.

 4

Alaiul de nunta trebuie sa  fie initiat de catre cavalerii de onoare ai mirelui. Acestia iau cu ei lautarii si se duc la mire acasa unde se vor ocupa de barbieritul mirelui, semn al transformarii flacaului in barbat.

1

Dupa ce a fost barbierit, mirele si parintii acestuia, impreuna cu cavalerii de onoare si urmati de lautari pornesc cu alaiul spre casa nasilor.

Nasul mare ii cinsteste pe cei din alai cu piscoturi si sampanie, apoi impreuna cu nasa iau lumanarile de nunta, parura si voalul miresei si pornesc in fruntea alaiului spre casa miresei.

2

La casa miresei are loc gatitul miresei de catre nasa si domnisoarele de onoare, si prinsul parurii si al voalului de catre nasa. Dupa ce a fost gatita, mireasa iese din casa si se intalneste cu mirele care ii daruieste buchetul de mireasa.

In semn de apreciere, mireasa le prinde cocardele nasului, nasei si mirelui. Apoi domnisoarele de onoare continua cu impartitul cocardelor catre socrii mari si mici, catre rude si catre ceilalti nuntasi.

3

Nuntasii prezenti in alai incing apoi hora miresei in batatura casei acesteia, in timp ce nasa rupe turta miresei si sa o imparte celor prezenti. Tot alaiul, urmat de lautari, porneste in cele din urma catre biserica.

In timpul mersului la biserica in alai, cat si in biserica, mireasa sta intotdeauna la stanga mirelui sau a nasului, iar toate femeile din alai stau de asemenea in stanga barbatilor pe care ii insotesc.


5

Mare atentie trebuie avuta ca lumanarile sa nu stea in aceeasi masina, daca drumul pana la biserica se face cu masinile. Pana dupa realizarea cununiei, mireasa sta cu nasul si cu lumanarea sa, iar mirele cu nasa si cu cea de-a doua lumanare.

La plecarea din biserica, insa, mirii vor fi impreuna si la fel vor fi si lumanarile acestora. In timpul cununiei religioase, preotii slujesc intai `logodna` celor doi miri, intrucat de cele mai multe ori mirii nu fac slujba de logodire inaintea celei de cununie.

6

In timpul acestei slujbe, ei `logodesc` pe cei doi miri, si de regula aseaza verighetele pe degetele inelare ale mainii drepte. De abia dupa logodna are loc slujba de cununare a celor doi miri, in timpul careia preotii inverseaza verighetele intre miri, si apoi le aseaza pe degetele inelare de la mana stanga, unde vor ramane pentru tot restul vietii.

In timpul slujbei de cununie, preotii ii iau pe miri si nasi (cateodata si pe purtatorii lumanarilor) la dansul lui Isaia in jurul mesei, unde mirele si mireasa incearca sa se calce pe picior reciproc. La sfarsitul slujbei mirii se saruta, sunt felicitati de catre rude si nuntasi, se impart bomboane.


Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.