Nunta romaneasca: intre traditie si modernitate
Facand o plimbare prin centrul vechi al Bucurestiului in urma cu cateva zile, ma gandeam la toate acele magazine de metraje care inainte de Revolutie erau supra-aglomerate de femei in cautare de material pentru rochia de mireasa (si nu numai), destul de ieftin insa disponibil in cantitati reduse.
Si la magazinul de metraje trebuia asadar sa ai o pila. Iar daca vroiai sa te mariti, pila respectiva trebuia sa fie mult mai agera decat cea de la alimentara, careia daca ii duceai o ciocolata iti oprea unul, doua, trei kilograme de banane verzi in fiecare luna. Magazinele de metraje erau mai vanate decat cele cu produse alimentare, din simplul fapt ca material pentru rochia de mireasa nu se gasea pe toate drumurile, iar de maritat oricine vroia sa se marite intr-o rochie ampla, vaporoasa, sofisticata.
La ora actuala vechile magazine se afla intr-o stare absolut deplorabila. Cele care inca mai exista, caci majoritatea au fost demolate. In astfel de magazine se gaseau in urma cu 30 de ani si accesorii pentru nunta, mici decoratiuni, pe care daca le-am vedea acum in mod sigur le-am considera ca fiind kitchoase sau demodate. Cu toate acestea, poti organiza o nunta in stil romanesc fara sa stai la coada la magazinele de metraje. Nu trebuie neaparat sa procedezi ca pe vremea bunicii, ci sa incluzi cateva elemente de inspiratie popular-romaneasca in decorul salii, meniu, aranjamente floarele etc.
Pentru cei care isi doresc o nunta in stil pur romanesc si nu stiu la ce decoratiuni sa se opreasca, iata cateva sugestii:
Locatia
Daca vorbim despre o nunta tipic romaneasca, trebuie avut in vedere si locul unde aceasta se va desfasura. Nu poti spune ca organizezi o nunta in stil romanesc iar localul cu pricina sa fie situat in incinta unui hotel de cinci stele, ai carui pereti sunt decorati cu motive orientale sau candelabre de inspiratie baroca.
Asadar, trebuie aleasa o locatie care sa corespunda stilului nuntii. Va puteti gandi fie la un restaurant rustic (daca aveti noroc puteti gasi decoratiunile la fata locului) sau un conac, undeva la munte, fie la o pensiune cu gradina suficient de mare pentru a gazdui toti invitatii.
Nu trebuie sa mai imbraci scaunele in huse satinate (asa cum se obinuieste de cativa ani incoace), iar daca sunt din lemn, nu din fier forjat, cu atat mai bine. Le puteti atasa eventual cate o coronita din flori de camp sau din spice de grau. Suna interesant, nu?
La intrare
Primirea oaspetilor la restaurant, ce urmeaza ceremoniei religioase, este un moment important in ansamblul petrecerii de nunta, dat fiind ca in functie de modul in care este organizata se creeaza prima impresie. Asta pentru ca si locul, nu doar evenimentul in sine, contribuie la starea de spirit a invitatilor. Iar pentru ca toata lumea sa se simta cat mai bine, primirea trebuie sa fie cat mai bine pusa la punct.
De obicei la majoritatea nuntilor, intrarea in restaurant este decorata cu ghirlande de baloane colorate. Desigur, obiceiul este preluat de la americani si transpus la noi in cele mai felurite moduri, de la combinatii de baloane de dimensiuni diferite, pana la baloane luminoase.
Pentru a adauga o nota mai „romaneasca” acestei parti a nuntii, puteti opta pentru cateva aranjamente florale dispuse de-a lungul intrarii sau pentru o ghirlanda realizata in intregime din flori naturale (daca decideti organizarea nuntii la un conac).
In functie de sezonul in care are loc nunta, aveti la dispozitie flori de camp, margarete, frezii, liliac etc. Important este ca florile alese sa fie pe placul vostru si sa dea senzatia ca le-ati cules direct din gradina (trandafiri crescuti in sera, spre exemplu, vedeti peste tot, la fel si orhidee sau crini imperiali).
Marturiile
Chiar daca marturiile provin din traditia italiana, romanii au imbratisat cu drag acest obicei, mai ales ca ideea de a oferi o amintire de la nunta invitatilor este cat se poate de binevenita.
Majoritatea marturiilor de nunta contin cate cinci bomboane glazurate (motiv pentru care se mai numesc si bomboniere), insa, dat fiind ca vorbim despre nunta cu specific romanesc, va sugerez cateva modalitati de personalizare.
In primul rand puteti opta pentru un alt tip de ambalaj decat clasicul saculet din organza. Nu este deloc deplasat daca confectionati chiar voi suporturile pentru marturii. Nu aveti nevoie decat de o foarfeca, lipici, snururi din organza si multa imaginatie.
Puteti alege sa confectionati o cutie din carton simpla pe care sa lipiti un spic de grau, o margareta sau o foare de camp, iar in interior sa introduceti cateva mini-prajituri de casa.
La fel de bine puteti comanda cutiile cu pricina la o firma care se ocupa de organizarea nuntilor. Iar in acest caz, cereti ca respectivele cutii sa fie realizate dintr-un carton pe care sa fie imprimate motive traditionale romanesti. Daca nu aveti habar unde anume sa gasiti asemenea motive, intrebati bunicii sau mergeti la Muzeul Satului si cereti niste cataloage. Cu siguranta invitatii vor aprecia efortul depus si mai ales gestul. Nu la toate nuntile vezi decoratiuni realizate cu simboluri romanesti.
Sala si gradina
Fie ca optati pentru interiorul unui conac, fie pentru gradina unei pensiuni, modul in care sunt decorati peretii, mesele, scaunele este cat de poate de important. Ca sa puteti transmite ideea nuntii aveti nevoie si de elementele prin care sa puteti face acest lucru.
In loc de baloanele cu heliu lipite de tavan, puteti alege coloane pe care sa le impodobiti cu flori sau pe care sa le decorati cu spice de grau, vita de vie cu struguri rosii, stiuleti de porumb, tartacute etc.
Aceleasi decoratiuni puteti alege si pentru masa, in combinatie cu floarea soarelui, margarete sau flori de camp. Iar in loc de fete de masa, optati pentru stergare cu motive populare.
Nu in ultimul rand, daca organizati o nunta in stil romanesc, adaptati meniul. Un berbecut la protap, cateva carafe cu vin rece si un tort realizat eventual dupa reteta unei prajituri de casa delicioase se vor potrivi de minune evenimentului.
There are no comments