Nunti regale: Sissi & Franz Joseph

Nunti regale: Sissi & Franz Joseph

Culeasa parca dintr-o carte de basme, povestea imparatului Austriei, Franz Joseph, cu ducesa de Bavaria, Elisabeth Amalie Eugenie – cunoscuta si sub numele de Sissi – a strabatut intreaga lume, ramanand in sufletele oamenilor si in ziua de azi.

Franz Joseph a fost, poate, singurul suveran care a avut fericirea ca ratiunile politice sa coincida cu sentimentele sale, iar casatoria sa cu Printesa Sissi, poate singura casatorie din dragoste a unui suveran domnitor.   

sissi


Totul a inceput, bineinteles, din motive politice. Mama lui, arhiducesa Sophie, a pus la cale mariajul tanarului imparat cu una dintre fetele Ducelui Max de Bavaria, casatorit cu Ludovika, sora Sophiei.

A fost aleasa Helene, fiica cea mare, a carei educatie era potrivita pentru eticheta severa de la curte.

In vara anului 1853, Elisabeth, in varsta de numai 15 ani, le-a insotit pe mama si sora ei mai mare, Helene, intr-o vizita la Bad Ischl, unde se astepta anuntarea logodnei lui Franz Joseph cu Helene.


sissi


Insa, toate planurile au fost date peste cap cand acesta s-a indragostit instantaneu de Sissi, rugand-o chiar doua zi pe mama sa sa-i ceara Elisabethei sa-i devina sotie. In mod ciudat, autoritara Sophie nu s-a opus.

Era destul de multumita ca Franz a ales una dintre fetele ducelui de Bavaria. Numai Helene a fost dezamagita. Iar Sissi, speriata. Dupa anuntarea logodnei, cei doi au petrecut cateva zile impreuna, descoperindu-si interese comune. Istoria povesteste ca Sissi a acceptat cererea in casatorie spunand: “Cum as putea sa nu-l iubesc?! Numai de n-ar fi fost imparat…”

Au urmat zece luni de logodna, timp in care Sissi a urmat un curs intensiv despre “cum sa fii imparateasa”. A invatat istoria Austriei, diferite limbi straine, a luat cursuri de dans si de conversatie, totul culminand cu severul ceremonial spaniol impus la curte.


sissi


In primavara lui 1854, Sissi, acum in varsta de 16 ani, a devenit sotia imparatului Franz Joseph, si, totodata, imparateasa Austriei, regina Ungariei si a Boemiei.

De la inceput, Sissi s-a aratat ingrozita de giganticul castel Schoenbrunn, de multitudinea de servitori, privirile critice si arogante care o pandeau la tot pasul si, mai ales de soacra sa, arhiducesa Sophie. Intreaga ei viata, Sissi a urat Viena cu toata puterea fiintei ei. Singura ei alinare erau putine ore pe care le petrecea in compania lui Franz.

Dar treburile imperiului il tineu departe de Sissi – el fiind mai tot timpul cufundat in administratia complicata a tarilor sale (el chiar a devenit Primul Functionar al Imperiului), iar mica imparateasa isi petrecea ziua in singuratate, umplandu-si orele cu interminabile plimbari calare.

Sissi si Franz au avut patru copii: Sophie, Gisela, Rudolph si Marie-Valerie. La nasterea primului copil, Sissi a avut surpriza ca fiica ei sa fie botezata cu numele mamei lui Franz, fara a i se cere macar parerea.


sissi


Atunci Sissi a inteles ca, la curte, era necesara numai prezenta ei fizica, rolul sau in familia domnitoare fiind doar cel de a naste mostenitori.

Dupa numai trei ani, mica Sophie a murit de scarlatina, in urma unei vizite in Ungaria. Arhiducesa Sophie a invinuit-o pe Sissi de moartea micutei, convinsa fiind ca, daca Sissi ar fi lasat copiii acasa, nimic rau nu s-ar fi intamplat. Astfel, Sophie si-a asumat intreaga educatie a copiilor, interzicandu-i lui Sissi sa se implice in viata lor.

Franz Joseph era renumit pentru bunatatea si corectitudinea sa, insa, fiind o fire inchisa in sine si foarte devotat mamei sale, rareori ii lua apararea sotiei lui impotriva Sophiei.

sissi


Incerca insa, in putinul timp pe care il avea la dispozitie, sa previna certurile dintre cele doua femei pe care le iubea.

Pentru ca rezolvarea problemelor tinerei sale sotii era mereu amanata, iar lui Sissi nu i se ingaduia sa isi petreaca timpul alaturi de copii, usor-usor ea s-a instrainat complet de curtea imperiala, la a carei viata oricum nu se putuse adapta.

Sissi si-a concentrat viata asupra calatoriilor prin Europa. In scurtele perioade in care se intorcea la Viena, medicii se aratau neputinciosi in fata simptomelor bolii sale.


sissi


Ura Viena atat de tare incat, aici nu putea manca nimic, plangea toata ziua si devenea tot mai slabita. Franz Joseph continua sa o iubeasca pe cea absenta, asa cum, acolo departe, inima lui Sissi batea numai pentru el.

Imparateasa s-a implicat foarte putin in viata politica, insa cu succes. Ea a devenit mediator intre Ungaria si Franz Joseph, ceea ce a adus si coroana Ungariei pe capetele lor, cei doi fiind incoronati imparati ai Austriei si Ungariei.

In 1889, Sissi a fost zguduita de sinuciderea unicului sau fiu, Rudolph, in varsta de 31 de ani. Decesul acestuia a facut-o pe Elisabeth sa se simta vinovata, gandindu-se ca, daca ar fi fost mai aproapiata de copiii sai, poate nu s-ar fi intamplat nimic. Scandalul izbucnit atunci a ramas cunoscut in istorie sub numele de Mayerling, dupa numele cabanei lui Rudolf.

sissi


Atunci, Sissi si-a piedut dorinta de viata, refugiindu-se din nou in calatorii interminabile prin Europa.

Noua ani mai tarziu, aflandu-se in vacanta in Elvetia, frumoasa imparateasa Sissi intra si ea in istorie. In timp ce se plimba pe malul lacului Geneva, Sissi a fost injunghiata. Asasinul ei spera sa ucida un print francez, dar, negasindu-l, si-a indreptat atentia spre ea.

Vestea mortii ei a rascolit Viena. Se spune ca imparatul s-a prabusit la citirea teribilei telegrame de la Geneva. Atunci, intregul imperiu a jelit impreuna cu el.

sissi


Pentru imperiu, el isi indepartase sotia, viata si dragostea lor se consumase prin scrisori, iar el, nici la moartea ei nu i-a fost alaturi. Cum, de altfel, nu ii fusese nici in timpul vietii.
 
Ironia sortii a facut ca destinatia ultimei sale calatorii sa fie Viena, orasul din care ea a incercat toata viata sa evadeze, dar in care era condamnata sa isi petreaca eternitatea. Sissi a fost inmormantata in cavoul imperial din centrul Vienei, alaturi de imparatii Austriei.

Franz Joseph a trait singur, pana in 1916, cand, la 86 de ani, s-a alaturat sotiei sale, pentru a-si petrece vesnicia impreuna.

Iubirea dintre cei doi a socat tiparele vremii, ramanand in istorie ca una dintre putinele perechi suverane care nu si-au sacrificat dragostea pentru a se casatori cu cine le impunea rangul.

Intre ei au intervenit insa regulile prea stricte de la palat, ce au facut-o pe Sissi sa marturiseasca cu tristete: “Mi-as fi dorit sa nu fi fost imparat…”

[photo Romi Schnneider ca Imparateasa Sissi]

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.