O viata cu autocontrol

O viata cu autocontrol

Studiile sustin ca singurele care prezic succesul sunt doua capacitati: inteligenta (IQ este innascut) si autocontrolul. Fiind innascuta, inteligenta nu poate fi influentata, insa ne putem creste autocontrolul. Acesta poate fi definit ca o abilitate de a directiona actiunile catre un scop binedefinit.

 

Exista si un alt studiu interesant in care a fost masurata capacitatea de autocontrol: copiii au fost invitati sa manance o prajitura, daca nu o mananca o perioada de timp stabilita, vor primi la finalul acestei perioade doua prajituri. Acesti copiii au fost evaluati cand au devenit adulti si s-a constat ca cei care au amanat placerea au avut mai mult succes in a-si realiza scopurile existantiale. Personalitatea noastra are o configuratie vectoriala, sunt mai multe forte care ne preseaza si scopuri sau intentii care pot fi contradictorii. Ceea ce este important este mai intai sa ne crestem gradul de autoconstientizare, de a identifica acele dificultati sau scouri pe care ti le pui, dar nu reusesti sa le indeplinesti. Ai putea apoi sa alegi cateva pentru care sa iei o pozitie si sa exersezi asupra lor, propunandu-ti un timp realist. Este important sa iti amintesti constant: autocontrolul poate fi crescut, autocontrolul este in mainile tale.

 

Cuplu

 

Aplicat la relatia de cuplu, autocontrolul poate fi reflectat prin urmatoarele intrebari: Cand ti-ai propus ultima oara sa ii iei flori partenerei tale? De cand incerci sa nu mai pui ciorapii sub fotoliu, pentru ca tot ti-a amintit partenera? Care este gestul romantic care nu iti reuseste? De cate ori ti-ai propus si ai esuat in a da cele trei kg care te streseaza si visezi la acea lenjerie pe care o tii frumos in sertar? De ce crezi ca faci aceleasi reprosuri partenerului tau? Care crezi ca este partea ta de responsabilitate in propria schimbare a atitudinii fata de partener? Cum reactionezi cand primesti critici? Cum te poti abtine de la reactii negative si cum le poti exprima adecvat? Ce ai identificat ca merge mai greu ultimul timp in relatie? Care sunt tendintele tale mai putin dezirabile si care nu sprijina cresterea relatiei? Ce ai incercat sa faci pentru a repara situatia? Cum comunici partenerului o frustrare? Cum vezi relatia peste 10 ani? Dar peste 20?

 

Cuplu

 

Asa cum spunea si Albert Einstein, “Definitia prostiei este atunci cand faci aceleasi lucruri si te astepti la alte rezultate”. Eee, un pic de autocontrol poate schimba situatia!
(Idei inspirate de la psihologul Adrian Nuta)

Share this post
Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.