Obiceiuri ciudate de nunta

Obiceiuri ciudate de nunta

De la o regiune la alta, de la o tara la alta si chiar la nivel zonal exista obiceiuri legate de miri, de ceremonie si de noaptea nuntii. Unele sunt interesante, altele amuzante, majoritatea ciudate pentru noi, insa toate sunt respectate cu sfintenie, pentru ca au menirea de a aduce noroc, bunastare si fericire tinerilor.

Ceremonia plansului, in China

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri existente are loc in China si se numeste „Zuo Tang”, ceea ce inseamna „Statul in hol”. In mod normal, aceasta ceremonie a plansului incepe cu o luna inainte de nunta. Astfel, in fiecare zi, cum se insereaza, tanara se duce in holul casei si plange timp de aproximativ o ora. Zece zile mai tarziu, fetei i se alatura la ceremonie mama sa, care va plange si ea. Dupa alte zece zile, bunica viitoarei mirese isi insoteste nepoata, respectiv fiica, in hol, plangand alaturi de ele. In ultimul timp s-a renuntat la ritualul plangerii timp de o luna, pastrandu-se numai traditia plansului in timpul ceremoniei. Mireasa va suspina la un cantec al casatoriei, in diferite feluri, oarecum exagerat, pentru a crea atmosfera de nunta. Se inregistreaza cazuri in care mirese sunt batute de mamele lor pentru ca nu au plans suficient la ceremonie.

Innegrirea miresei, in Scotia

Traditia scotiana impune innegrirea miresei, un ritual cel putin ciudat, ce are loc cu o zi inaintea nuntii. Mireasa este luata prin surprindere din casa, este unsa cu tot felul de substante, precum vaselina, galbenus si albus de ou, diferite sosuri, pene, ca apoi sa fie invelita in folie. Astfel impachetata, mireasa este dusa prin oras, in diferite locatii importante, astfel incat toata lumea sa o vada, apoi este priponita, i se da un fluier cu ajutorul caruia va trebui sa isi cheme viitorul sot ca sa o salveze. Nu vrem sa ne gandim ce se intampla daca viitorul sot nu isi face aparitia…

Spartul veselei, in Germania

O traditie interesanta si amuzanta este practicata in Germania si, bineinteles, ca toate obiceiurile, este pentru fericirea tanarului cuplu. In practicarea acestui obicei, familia si prietenii mirilor sparg seturi de vesela, urmand ca mireasa si mirele sa curete cioburile ramase in urma. Se spune ca adunarea vaselor, pe care apropiatii s-au distrat spargandu-le, va invata tinerii sa fie impreuna si in treburile casnice, ii va pregati pentru greutatile ce vor aparea si, nu in ultimul rand, va arata daca cei doi pot rezolva impreuna problemele odata casatoriti. De asemenea, stiai ca germanii poarta verighetele pe mana dreapta si nu pe cea stanga?

Furatul pantofilor, in India

Poate fi ciudat, insa cu siguranta trebuie sa fie amuzant! La o nunta indiana, toata lumea ori incearca sa fure pantofii mirelui, ori se straduieste sa ii protejeze. In timpul ceremoniei este obligatoriu ca mirele sa se descalte la intrarea in altar. Membrii familiei miresei sunt obligati sa fure pantofii mirelui, iar pentru reusita lor pot ajunge la gesturi extreme, precum bruscarea familiei mirelui, care are misiunea de a proteja incaltamintea. Daca familia miresei reuseste, atunci mirele trebuie sa plateasca oricat i se cere pentru a-si recupera pretiosii pantofi.

Monede in pantofi, la suedezi

Suedezii au si ei doua obiceiuri adorabile, putem spune. Unul dintre ele, care dateaza de foarte multi ani, este ca mireasa sa aiba doua monede in pantofii ei. O moneda din argint este data de tatal ei si pusa in pantoful stang, in pantoful drept fiind o moneda din aur de la mama sa. Acest obicei reprezinta mostenirea de la familie cu care mireasa isi incepe viata de femeie maritata. Acest gest aduce noroc si fara el ceremonia nuntii nu poate continua. La petrecerea de nunta, oaspetii au posibilitatea de a saruta mireasa si mirele, mai mult decat o data, ca pentru felicitari. Daca mireasa paraseste sala, toate femeile prezente la nunta se aliniaza sa sarute mirele, iar daca mirele lipseste pentru o clipa, invitatii de sex masculin au dreptul sa fure sarutari miresei.

Obiceiurile si ritualurile sunt pastrate din superstitie sau din respect pentru mostenirea culturala, insa un lucru este cert: fac deliciul unei nunti si contribuie la buna dispozitie a nuntasilor si a mirilor. Asadar, sa vina gaina!

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.