Obiceiuri de nunta adaptate – furatul miresei

Obiceiuri de nunta adaptate – furatul miresei

Furatul miresei este un obicei stravechi la romani. Vine de atat de departe, incat nici macar nu se mai stie cum s-a nascut aceasta traditie.  

Cert este ca in zilele noatre, cel putin in cazul nuntilor de la oras care incearca sa mai pastreze unele dintre obiceiuri, furatul miresei a fost adaptat societatii de astazi.

Asadar, astazi cei care fura mireasa se duc de cele mai multe ori in discoteca sau in orice alta parte (la un concert etc.), loc de unde mirele va trebui sa o recupereze.

1

In ce consta acest obicei al furatului miresei mai exact? In timpul petrecerii de nunta, un barbat tanar rapeste mireasa si o ascunde intr-o camera situata in incinta localului unde se desfasoara nunta.

1

Mirele trebuie s-o gaseasca sau s-o rascumpere, oferind un premiu (de obicei un bidon de vin sau o damigeana de rachiu). Este vorba in realitate de faptul ca mirele n-ar trebui s-o piarda din ochi nici o clipa pe sotia lui, sa nu lase nuntasii sa profite de neatentia lui.
                

1

Mirele este dator sa o caute sau sa o rascumpere. Desigur ca aceste ritualuri si obiceiuri sunt putin diferite in functie de zona sau de dorintele fiecaruia. In principiu, mai peste tot, in toate provinciile istorice ale tarii, se incearca mentinerea acestui obicei la nunta, aducand un plus de veselie petrecerii. In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate.


3

In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. Poporul roman este foarte amuzant in astfel de situatii si nascociri.

4

De multe ori, spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini. Abia dupa ce se poarta negocieri aprige, in urma carora rapitorii se inteleg “la pret” cu mirele si nasul, mireasa este adusa inapoi la nunta si petrecerea se incinge cu adevarat.

6

Furatul miresei este de multe ori o ocazie de spectacol la nunta. Prietenii mirelui surprind momentul cand acesta nu este atent si fura mireasa – cu care merg intr-un club sau un alt loc de distractie unde mirele nu o gaseste.


6

Mirele trebuie sa satisfaca cerintele prietenilor pentru a-si primi tanara nevasta inapoi. Evident, mireasa trebuie plimbata cu masina si dusa la alta distractie, cat mai departe de locul de desfasurare al nuntii. Cerintele celor care au rapit mireasa sunt de natura simbolica, ei cer ceva in schimb ca rascumparare.


5


De obicei, se cere bautura si cate o provocare (sa cante mirele sau sa faca o declaratie de dragoste miresei etc.). Ideea este ca acest obicei sa se finalizeze intr-un mod placut, in spiritual de bucurie si veselie.


Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.