Ritualurile culturii indiene inaintea ceremoniei de casatorie

Ritualurile culturii indiene inaintea ceremoniei de casatorie

Nuntile din India sunt asociate, in constiinta colectiva, grandorii si stralucirii. In ciuda caracterului limitat al ceremoniei de oficiere a casatoriei, de cateva ore, ritualurile care o preced se intind pe un interval temporal nu mai scurt de o saptamana. Cu o importanta enorma pentru poporul indian, acesta simbolizeaza dragostea si loialitatea atrasa dupa sine de nunta oficiata.

 

Preambulul cununiei – logodna

 

Ceremonialul logodnei este inzestrat, in cultura indiana, cu simbolistica loialitatii cuplului, alaturi de angajamentul asumat de viitorii miri in vederea respectarii termenilor casniciei aranjate de membri familiilor din care provin.

 

Astfel, cei doi folosesc „antecontractul” ca pe un prilej de a schimba inelele, primind din partea apropiatilor pachetul consacrat la nivelul Indiei prin denumirea „Matli”. Confectionat din metal, acesta contine dulciuri pentru mire si familia sa, simbolizand acceptarea de catre familia miresei a uniunii dintre propria fiica si viitorul mire.

 

Momentul, urmat de binecuvantarea cuplului de cinci femei provenind din fiecare familie, se incheie cu fixarea datei de oficiere a ceremoniei de casatorie si festinul realizat in cinstea tuturor celor prezenti la eveniment.

 

Sangeet – cantece de nunta cu propria insemnatate

 

Cu doua zile inaintea nuntii, viitorii miri beneficiaza de ceremonialul Sangeet, in cadrul caruia fiecare dintre acestia este inconjurat de un grup format din persoane de acelasi sex, care lauda viitoarea legatura prin interpretarea cantecelor traditionale de nunta.

 

Printre genurile de muzica specifice acestei ceremonii se numara Bhangra sau Indi Pop, influenta Occidentului traducandu-se prin angajarea unor DJ destinati intretinerii atmosferei festive.

 

Mehndi, cu o seara inaintea cermoniei de nunta

 

Datand din Antichitate, Mehndi poarta semnificatia pictarii bratelor, cu ajutorul amestecurilor de plante Henna, fiind specifica Orientului. Astfel, in seara care precede nunta miresei ii sunt impodobite mainile si picoarele cu desene abstracte, in vreme ce femeile maritate ii impartasesc acesteia din tainele casatoriei.

 

Incorporat in cadrul desenului realizat pe bratele miresei se va regasi intotdeauana numele mirelui, caruia ii revine in noaptea nuntii sarcina de a gasii literele astfel inscriptionate. Traditia spune ca, odata identificate, acestea ii garanteaza o pozitie de control in cadrul casniciei.

 

Totodata, desenele cu nuante inchise simbolizeaza convietuirea armonioasa dintre tanara proaspat casatorita si soacra acesteia.

 

Haldi – arta straveche a frumusetii

 

Programat, de asemenea, cu o zi inantea marii nunti, ceremonialul Haldi a preluat denumirea aceleiasi paste, realizate dintr-un amestec de apa de trandafiri, lemn de santal si curcuma.

 

Destinata atat femeilor, cat si barbatilor, aceasta constituie, in esenta, o modalitate de a reda frumusetea tenului miresei inaintea zilei mari.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.