Rolul nasilor de cununie
Alegerea nasilor de cununie nu este un lucru usor cum ar parea prima data. De ea depinde in mica masura si viitorul cuplului, deoarece daca nasii nu vor putea sa ii sprijine, sa le fie alaturi ca prieteni sau parinti, s-ar putea ca viitoarea casnicie sa intampine difiultati.
De multe ori multe despartiri poarta si vina dezinteresului nasilor, deoarece multi cred ca a fi nas se rezuma numai la indatoririle din ziua nuntii. Fapt care este departe de adevar.
In primul rand, nasii sunt parintii spirituali ai celor doi miri. Traditia spune ca primul solicitat pentru rolul de nas la nunta sa fie nasul de botez al mirelui.
Daca acesta refuza sau nu poate, atunci poate fi solicitat nasul de botez al miresei sau un alt membru apropiat al uneia dintre cele doua familii. De asemenea, se obisnuieste sa fie intrebati si fiii nasilor parintilor mirelui sau miresei.
Nu exista o regula bine determinata, singura cerinta a bisericii ortodoxe este ca nasii sa fie cununati religios, in traditie ortodoxa. Fiind parintii spirituali ai mirilor, nasii nu pot fi alesi de alta religie decât aceea în care se vor cununa mirii. Daca totusi, nasii alesi sunt de alta religie, atunci trebuie aleasa inca o pereche de nasi, de data aceasta ortodocs.
Biserica acorda o importanta deosebita nasilor, acestia vor calauzi mirii pe calea credintei. De aceea, preotul le va inmana lumanarile aprinse. Simbolic, nasii lumineaza calea mirilor. Conform traditiei, nasii au un rol important în viata noii familii. Cu ei se vor sfatui mirii pentru organizarea nuntii si apoi pentru toate problemele care apar în viata lor.
De aceea, se recomanda alegerea unei perechi cu o viata de cuplu normala, oameni credinciosi, deoarece ei ii vor sfatui pe miri. De asemenea, relatia dintre nasi si fini implica cateva obiceiuri de-a lungul anului: de Lasatul Secului si de Anul Nou, finii aduc plocon nasilor.
La nunta, nasii ii vor ajuta pe miri sa aleaga verighetele, restaurantul, vor cumpara si impodobi lumanarile si vor plati slujba de la biserica. Nasa este cea care va ajuta mireasa la alegerea modelului rochiei, ea cumpara voalul, turta miresei, o basma si o oglinda. La nunta, nasii iau mireasa de acasa, impreuna cu mirele si familia acestuia.
Nasa va asista toate pregatirile miresei, ceea ce se numeste gatitul miresei. La iesirea miresei din casa , nasa ii rupe turta deasupra capului.
Si la intrarea in biserica, nasii au mai multe responsabilitati: nasa intra impreuna cu mirele iar dupa ce ei ajung in fata altarului va intra si mireasa, condusa de nas, care o aseaza in stanga mirelui.
Dupa miri, nasii sunt cele mai importante personaje ale nuntii, de aceea, ambii vor purta tinute de gala, dar nu de culoarea vesmintelor mirilor.
Nasa va purta rochie de seara colorata si buchet din flori colorate, niciodata albe ca cele din buchetul miresei,iar nasul costum negru sau de culoare inchisa, care simbolizeaza sobrietatea, la reverul caruia poarta o cocarda diferita de cele ale celorlalti nuntasi.
In timpul petrecerii, nasul detine autoritatea, el conducand intreaga nunta. Spre dimineata, nasa ii scoate miresei voalul si o “leaga” la cap cu basmaua, semn ca mireasa a intrat în randul nevestelor, oferindu-i si oglinda, cu ajutorul careia mireasa va vedea “cum ii sta nevasta”.
La o saptamana dupa nunta, nasii trebuie sa raspunda chemarii preotului si sa-i aduca pe cei doi proaspeti soti inapoi in fata altarului, impreuna cu lumanarile de la slujba de cununie.
There are no comments