Roma – pe drumurile Orasului Etern

Roma – pe drumurile Orasului Etern

Roma, toti stim cate ceva despre acest oras. Vreun monument pe care l-am vazut intr-o fotografie, o poveste pe care am auzit-o, o emisiune la televizor. Tocmai acest amalgam de informatii ne trezeste interesul. Va oferim mai jos un mic ghid despre capitala unei lumi intregi.

Colosseumul, simbolul universal al Orasului Etern cu istoria lui plina de lupte cu fiare si gladiatori. De remarcat ciudata opozitie pe care o reprezinta, pe de o parte, dovada a grandorii si incredibilului talent arhitectural al romanilor, exemplificat si prin faptul ca in doar douazeci de minute cei 60.000 de spectatori puteau parasi constructia; si pe de alta parte, dovada a laturii inchise si crude a cetatenilor Romei carora le era destinat spectacolul.

 

roma

 

Tot in categoria punctelor turistice, care trebuie mentionate in orice povestire despre oras este Forul Roman, acum, cea mai importanta zona arheologica, atunci, centrul vietii publice. Cu un pic de imaginatie si privind „romanii” zilelor noastre, puteti vedea cum era cetatea in urma cu doua milenii.

roma

 

Centru al vietii politice, Dealul Capitoliului, gazduieste acum Muzeele Capitoline si copia statuii lui Marcus Aurelius, opera care a scapat de distrugere datorita faptului ca personajul a fost confundat cu primul imparat crestin, Constantin.

Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheonul este considerat o minune care inca se pastreaza, incununand doua culturi, cea greceasca de pe fatada si cea romana din interior. Ochiul din varful cladirii, singura sursa de lumina, este neacoperit, putandu-se vedea pe paviment urmele picaturilor de ploaie.

Una dintre cele mai celebre piete din Roma, Piazza Navona, este si una dintre cele mai frumoase, ascunzand patru mari fluvii ale lumii, sub forma unor statui in Fontana dei Quattro Fiumi, Fantana celor patru fluvii, Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.

roma

 

Un lucru particular pietei, nici una dintre strazile care dau in aceasta nu este perpendiculara cu fantana, asa ca, mergand spre piata, vezi auzi apa, dar fantana va putea fi vazuta doar in momentul patrunderii in piata.

Piazza di Spania, cu ale sale 138 de scari alaturi de terasele care cad in trepte catre piata aflata mai jos, atrage prin faptul ca este cel mai elegant loc din centrul istoric, iar fantana, reprezentata aici printr-o barca pe jumatate scufundata, prin presiunea scazuta a apei din viaductul care o alimenteaza.

roma

O atractie speciala pentru cei pasionati de cumparaturi – de aici pornesc cele mai cunoscute strazi cu magazine de prezentare ale celebrilor creatori de moda.  

Roma gazduieste probabil cel mai cunoscut stat al lumii, Vaticanul, dar pentru a spune ceva despre acesta ar fi nevoie de o carte intreaga. Nu va ramane decat sa il vizitati, caci un lucru este sigur, nici o fotografie sau un film vazut nu poate reda sentimentul de imensitate transmis de cetate.


Legat de Vatican, atat prin menire, cat si fizic prin pasaje, Castelul Sant’Angelo este acum fortareata papala, iar muritorii de rand pot ajunge al el traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume, Pont Sant’ Angelo, care anunta credinciosii ca se apropiau de sfarsitul calatoriei.

Iar daca acestea sunt punctele care nu trebuie ratate cat timp sunteti in Roma, urmatoarele locatii va vor dezvalui un oras care nu apare prea des in cataloage.

roma

 

Precum cartierul Trastevere, zona de vile si gradini splendide care au gazduit-o candva chiar si pe Cleopatra. Tot amintiri ale vremurilor trecute din istoria Romei sunt si Catacombele, care contrar traditiei populare nu au fost ascunzisuri ale primilor crestini, ci doar loc de ingropaciune, dat fiind faptul ca era interzisa ingroparea decedatilor in oras.

Devenit unul dintre cele mai importante porturi, Ostia este acum cel mai bine pastrat oras antic, datorita faptului ca, odata parasit, el nu a mai fost locuit, pastrandu-se astfel intact stilul arhitectonic.

roma

 

Ruinele ofera o posibilitate la care nici macar nu va ganditi, cea de a petrece o seara perfecta in doi, cu vizionarea unei piese de teatru in vechea structura, utilizata si astazi alaturi de o plimbare sub clar de luna.

Un ultim lucru trebuie facut inainte de a parasi Roma. Poate cel mai importat, deoarece va garanteaza faptul ca va veti intoarce in Orasul Etern. Secretul sta intr-o fantana, o moneda si un gest.

Fontana di Trevi sau Fantana dorintelor, moneda o alegeti voi, iar gestul are reguli stricte: va asezati cu spatele la fantana si aruncati banutul cu mana dreapta peste umarul stang. si va puneti o dorinta. Simplu, nu?

La fel de simplu este si sa gasiti aceasta fantana, care este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice, creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.