Sampania: cum sa gasesti ceea ce iti doresti
Sampania? Simplu de degustat, greu de ales. Trebuie sa va ganditi la meniu, invitati, cantitate si criteriile particulare ale fiecarui tip.
E o decizie foarte grea si trebuie sa ii dedicati cateva saptamani pentru a selectiona bautura potrivita. Noi am vrut sa va scutim de aceasta bataie de cap si ne-am hotarat sa va oferim cateva sfaturi pentru a lua cea mai buna alegere.
1. Pentru aperitive
Cautati sampania cu aciditatea cea mai accentuata, preferabil de fructe, cat de limpede se poate.
O sampanie cu un nivel de efervescenta potrivit se poate servi proaspata, la aperitiv. La fel de bine primita este si dintr-o frapiera de prima calitate, lucrata echilibrat, percum si bautura.
2. Pentru peste
La sosuri, apreciati mineralizarea si prospetimea unei sampanii albe. Pentru gratar, optati pentru punctele in plus date de o sampanie alba seaca, tonifianta.
3. Pentru carnuri grase
Pentru carnurile albe o sampanie bogata in pinot noir pur se vrea neaparat si cu elementele sale bine legate.
In cazul carnurilor rosii sau vanatului, mai mult ramane in gura aroma sampaniilor si a vinurilor bine cristalizate. Ideal este, daca va permit finantele, sa alegeti o sampanie mai veche, din jurul anilor 1990.
4. Pentru deserturi
Acestea se potrivesc foarte bine cu sampania rosie, care, contrar altor sfaturi primite, nu provoaca dureri de cap.
Totodata, este de prefereat sa se aleaga o sampanie fina si eleganta, dar nu foarte dulce. Deserturile cu fructe sau inghetatele se asorteaza cu sampania rosie, un pic dulce sau demi-seaca.
Deserturile cu ciocolata cer o sampanie cu aciditate ridicata, nu prea dulce.
There are no comments