Schimbarea numelui dupa nunta

Schimbarea numelui dupa nunta

Traditia cere ca sotia sa ia, dupa casatorie, numele sotului.  Totusi, de ceva vreme, acest lucru a inceput sa nasca intrebari. Mai ales atunci cand sotia are o cariera, iar schimbarea numelui ar fi problematica.

Mai mult decat atat, imediat dupa nunta incepe alergatura pentru schimbarea actelor: buletin, pasaport, permis de conducere, legitimatie de serviciu, carduri bancare iar in Romania asta te face sa te intrebi daca vrei cu adevarat sa te mariti.

011

 

 

Sigur, iti poti pastra numele, dar atunci, ce legatura mai are notiunea de familie? Numele de familie este al intregii familii. Daca sotul e Popescu, iar tu esti Ionescu, copilul ce nume va primi? Ionescu sau Popescu? Daca ii spui Popescu, tu cum mai arati ca esti mama lui? Stai cu certificatul de nastere in buzunar? Iar daca ii spui Ionescu, toata lumea va crede ca e copil din flori.

E drept, poti sa il convingi sa ia el numele tau, dar esti sigura ca vrei sa intri in gura soacrei? Cum ca i-ai stirbit autoritatea barbateasca? Asta lasand la o parte faptul ca ce barbat ar renunta la numele lui, pentru a-l lua pe al sotiei?

Sigur, s-au vazut situatii in care numele lui nu este unul prea elegant, si atunci ar putea chiar sa fie fericit ca tu porti banalul nume Georgescu si el poate scapa de numele care i-a marcat copilaria.

da211654bc28b961b7e84493cd9186a9

Conform legii romane mai exista o varianta: ca ambii soti sa ia ambele nume. Acest lucru ar clarifica starea ta civila, ar sti toata lumea ca tu, domnisora Ionescu, te-ai maritat cu Popescu. Dar, chiar daca el ar vrea sa-si adauge numele tau, lucrurile nu se rezolva deloc.

Alergatura pentru schimbarea actelor va fi dubla – veti fi nevoiti amandoi sa va schimbati buletinele, pasapoartele, permisul de conducere, etc. Si atunci, ce-ai rezolvat?

Sa iei numele sotului este un lucru firesc, o dovada de iubire, de daruire fata de sot, el va fi capul familiei, deci numele lui ar trebui sa il poate intreaga familie.

Pe de alta parte, exista nume care s-au pierdut tocmai din cauza faptului ca nu au existat urmasi de parte barbateasca pentru a duce numele mai departe…

N-ar fi nici o problema daca unul dintre acestea nu ar avea radacini adanc infipte in istorie, domenii si castele care ar fi purtat acelasi nume. Luati, de exemplu, dinastia de Valois, care s-a stins pe tronul Frantei tocmai din aceasta pricina – nu au existat urmasi directi de parte barbateasca. Nu e pacat ca astfel de nume sa se stinga? Cu ce ar fi mai presus numele barbatului?

Deciziile sunt diferite, de la un caz la altul. Doar voi stiti cum va fi mai bine pentru voi. Este o hotarare pe care nu o puteti lua decat impreuna. Este una dintre primele decizii care va privesc pe amandoi.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.