Semnficatia sarutului
De obicei sarutul este un fel de pecete a casatoriei, cu un sarut se incheie cununia civila la noi si cea religioasa in traditia catolica.
In Europa, sarutul a fost introdus in viata publica de catre romani. Romanii se sarutau cind se intilneau, sarutau inelele sau robele conducatorilor sau sarutau statuile zeilor romani, in semn de supunere si respect.
Cu timpul ei au observat ca sarutul poate avea multe semnificatii, asa ca l-au categorisit in trei tipuri. “Osculum” era sarutul prietenesc, “bassium” era sarutul pasional iar “savium” era sarutul profund, cunoscut astazi sub denumirea de “sarut frantuzesc”.
In buze se gasesc cele mai multe terminatii nervoase care determina placerea si excitatia. Inca din vechime sarutul a luat diferite forme.
Obiectivul sarutului nu se rezuma numai la buze, acesta putand fi directionat catre orice parte a corpului , cu grade diferite de intensitate sau presiune.
Exista mai multe tipuri comportamentale de sarut , precum sarutul pe buze (pe gura) , sarutul frantuzesc sau cunnilingus. In cultura universal, el a avut diferite semnificatii. Unul din cele mai vestite saruturi a fost cel al tradarii : “Sarutul lui Iuda”.
In traditia crestina , Iuda l-a tradat pe Isus cu un sarut ; in acest fel, sarutul, asociat pana atunci cu pacea si uniunea ,a capatat si o incarcatura simbolica negativa, a mortii si a tradarii.
Abia incepand cu secolul XVI, scritorii au inceput sa foloseasca sarutul si moartea ca metafore sexuale.In Evul Mediu barbatii se sarutau pe obraji in semn de salut, in timp ce supusii unui rege sarutau pamantul din fata acestuia.
Totodata, persoanele care intentionau sa obtina un favor din partea unui „superior” pe scara sociala ii sarutau acestuia mana, umarul si apoi capul – in aceasta ordine.
Asadar gestul pe care il consideram azi drept unul plin de tandrete semnifica odinioara respectul, mai degraba decat dragostea Sarutul are mai multe semnificatii. El poate fi de iubire, de dispret, de prietenie etc.
Dar el este cel mai incarcat de senzualitate in relatia de dragoste dintre doi iubiti.
Sarutul reprezinta primul semn ca iubesti, fiind una dintre cele mai intime placeri ale cuplurilor.
In prezent, in peste 90% dintre culturile lumii si chiar in randul anumitor animale sarutul semnifica tandretea, asa ca este un gest care este binevenit oricand intr-o relatie puternica de iubire.
Un grup de psihiatrii si medici germani au constatat ca aceia/acelea care isi saruta partenerul de cuplu, in fiecare dimineata, inainte de a pleca la serviciu, au mai putine accidente auto in drum spre serviciu, cistiga cu 20-30% mai mult si traiesc cu aproximativ 5 ani mai mult decit cei care se priveaza de aceasta placere.
Toate acestea, spun specialistii germani, se intimpla datorita atitudinii pozitive si starii de buna dispozitie pe care le creeaza sarutul de dimineata.. Asadar, daca iti doresti o viata fericita, sanatoasa alaturi de partenerul tau, nu uita in nici o dimineata a vietii voastre impreuna sa il saruti!
There are no comments