Sfaturi de autoaparare pentru femei, de la o experta in securitate
Trăim într-o lume nesigură. De câte ori nu ți s-a întâmplat, ca femeie, să fii acostată pe stradă, jignită, poate chiar atacată, jefuită?! Sunt experiențe prin care nimeni nu vrea să treacă vreodată. Cel mai bine este să fii prevăzătoare, să-ți iei toate măsurile astfel încât să nu ajungi niciodată în postura de victimă. Mihaela Neicu, vicepreședinte NEI Holding, vine cu sfaturi prețioase, care îți pot salva viața.
1. Ideal este să eviți situațiile periculoase: nu circula singură pe stradă în miez de noapte, evită zonele pustii, locurile întunecate. Spre exemplu, mai bine ocolești un pic decât să o iei printr-un gang obscur.
2. Îți auzi vorbe, apelative, jigniri de la diverși indivizi certați cu bunul simț? Ignoră-i și mergi înainte. Dacă răspunzi, riști escaladarea conflictului.
3. Dacă cineva „dubios” te urmărește și intră după tine în scara blocului, oprește-te și lasă-l pe el să ia primul liftul. În caz de pericol, ieși în stradă. Zgomotele atrag mai bine atenția afară decât într-un spațiu închis, în bloc.
4. Atacatorul vrea să-ți fure geanta și trage de ea? Renunță la geantă! Viața și integritatea corporală sunt mai importante decât orice obiect de valoare avut în respectiva poșetă. Totuși, încearcă să reții semnalmentele tâlharului, roagă un trecător să sune la 112 și dă toate detaliile. Oamenii legii au metodele lor de a-i prinde pe răufăcători.
5. Este foarte bine să porți la tine, în buzunar, un dispozitiv de autoapărare. „Sunt legale spray-urile cu piper, spray-urile paralizante și cele cu spumă. Ultimele pot fi folosite la interior, se pulverizează pe fața atacatorului, iar cele cu piper sunt utile la exterior. Dar atenție, să nu le pulverizezi contra vântului! Aceste spray-uri nu pun viața în pericol, însă afectează respirația, ard pielea și, pentru câteva minute, „scot din uz” agresorul. Se găsesc la liber în magazinele de arme și muniție și costă între 50 și 130 de lei”, aflăm de la vicepreședintele NEI Holding.
6. În cazul în care nu deții un spray de autoapărare, poți improviza. La fel de bine funcționează deodorantul, parfumul pe care le ai în geantă.
7. Să ripostezi fizic, să te lupți cu atacatorul nu reprezintă o soluție pentru o femeie. Dacă, însă, ai urmat niște cursuri de autoapărare, șansele de a ieși victorioasă din conflict cresc. Tocmai pentru că știe cât de importante sunt, Mihaela Neicu a luat astfel de lecții încă de la 12-13 ani. „În continuare merg la sală, mă antrenez… În plus, am în permanență gardă de corp. Părinții mei, lucrând în domeniu, m-au protejat de mică. Iar tot acest sistem de protecție din jurul meu m-a ferit de necazuri”, spune experta în securitate.
8. Te poate ajuta o metodă de autoapărare care nu necesită multă forță sau pregătire fizică: „În cazul în care e un singur atacator, bagă-i degetele în ochi!”.
9. Mai recomandă o soluție: monitorizarea prin GPS de către o firmă specializată și apăsarea butonului de panică, în caz de primejdie. „Butonul de panică este un dispozitiv pe care îl ții în buzunar sau pe telefon. Când îl apeși, semnalul ajunge în dispecerat și, în 3-7 minute, agenții de securitate ajung la tine. Prețurile pentru un astfel de serviciu pornesc de la 100 de euro pe lună (plus TVA). Vei fi păzită pe tot teritoriul României”, aflăm de la Mihaela Neicu.
10. Ultima și cea mai profi metodă de protecție este garda de corp. Divizia de securitate de la NEI oferă acest serviciu personalizat, cu prețuri ce pornesc de la câteva zeci de euro pe oră. „Poți să soliciți un agent de securitate pentru câteva ore într-o zi, dacă mergi la o ședință, în club, într-un spațiu public aglomerat. Sau poți cere gardă de corp una, două, trei zile… Prețurile pornesc de la 50 de euro pe oră și pot ajunge până la 200 de euro, în funcție de riscuri, de locație, de perioada de timp, sau dacă garda are sau nu pistol. Abonamentul lunar se negociază”, mai spune reprezentanta unuia dintre cele mai mari servicii de securitate din țară.
There are no comments