Superstitii de nunta

Superstitii de nunta

Cu multi ani in urma, oamenii pastrau cu sfintenie obiceiurile de nunta si se ghidau foarte mult dupa reguli stiute din batrani. Nici acum supersitiile nu si-au pierdut de tot „valoarea” si foarte multe mirese, fie sfatuite de rude mai in varsta, fie din proprie initiativa, tin cont de ele.

Rochia de mireasa

Una dintre cele mai populare superstitii de care se tine cont si in zilele noastre este legata de rochia de mireasa: viitorul sot nu trebuie sa te vada imbracata in rochie inainte de nunta. Un obicei mai vechi spune ca mireasa nu trebuie sa isi croiasca singura rochia.

Bijuteriile si accesorii

Miresele nu trebuie sa poarte perle in ziua nuntii, pentru ca se spune ca aduc lacrimi. Nici inserturile pe rochie sau accesoriile de pe buchet si cocarde nu trebuie sa contina aceste bijuterii. Voalul miresei este incarcat de simbolistica si nu a fost nici el ocolit de diverse superstitii: se spune ca daca iti pica voalul, este semn rau. De asemenea, in unele zone miresele aleg sa poarte un voal al unei cunostinte care este fericita in casnicie. Foarte multe persoane cred ca este benefic sa intri in biserica purtand voalul pe fata: se spune ca alunga spiritele rele si te fereste de deochi. Este semn rau daca ai uitat acasa verighetele sau le-ai scapat pe jos.

da211654bc28b961b7e84493cd9186a9

 

Pantofii miresei

Rochia de mireasa si pantofii trebuie purtati o singura data, doar in ziua nuntii. Se spune ca daca le mai imbraci o data, te vei recasatori. Pentru bogatie, unele mirese poarta in pantof un ban de argint. Se mai spune ca nu este bine sa porti pantofi sau sandale decupate la nunta ta, pentru ca iti fuge norocul (iti „iese” norocul prin degete). In foarte multe zone ale tarii, domnisoarele care participa la nunta obisnuiesc sa isi scrie cu pixul numele pe talpa pantofilor miresei, pentru a avea aceeasi soarta, in speranta ca isi vor gasi un sot bun.

Florile de nunta

Foarte multe mirese au evitat pana recent calele, pentru ca se spune ca aduc nefericire si lacrimi. Acelasi lucru se spune si despre garoafe, care se folosesc foarte des la inmormantari. Multe mirese evita sa aiba un buchet care contine lacramioare, pentru ca se spune ca aceste flori prevestesc lacrimi.

Diverse

Se spune ca daca ploua la nunta ta, e semn de bogatie. La fel, plansul la nunta aduce noroc. Legat de data nuntii, se spune ca nu este bine sa te casatoresti in aceeasi zi cu data nasterii tale sau a sotului tau. Doi frati nu se pot casatori in acelasi an. Se mai spune ca nuntile din anii bisecti (cand luna februarie are 29 de zile) nu dureaza.

Nasa nu trebuie sa fie insarcinata, pentru ca se spune ca veti avea o casnicie grea. O superstitie destul de populara spune ca nu este bine sa faci nunta in luna mai, pentru ca relatia nu va dura.

Este semn bun daca mirii zaresc in ziua nuntii un curcubeu, un cosar, o pisica neagra, sau daca vremea este frumoasa. In noaptea de dinainte nuntii, e bine ca mirii sa doarma separat.

Se spune ca daca iti calci mirele pe picior in timpul cununie religioase si mai ales in timpul dansului „Isaia dantuieste”, vei conduce in casnicie. Este valabil insa si invers…

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.