Tinutele traditionale pentru ziua nuntii – o perspectiva de-a lungul globului

Tinutele traditionale pentru ziua nuntii – o perspectiva de-a lungul globului

Fiecare cultura proiecteaza propriile datini asupra ceremoniei de oficiere a casatoriei, iar acestea variaza de la superstitiile transmise din generatie in generatie pana la vestimentatia reprezentativa pentru marele eveniment. Ideal Mariaj se opreste la aceasta din urma, a carei abordari difera de la indepartatul taram asiatic pana la spiritul latin.


O tinuta colorata

Miresele din China imprima o paleta coloristica variata asa-numitei Qi Pau, desemnand o jacheta. Completata de Cheongsams, nimic altceva decat rochii confectionate din materiale foarte subtiri si afisand doua straturi de fuste, tinuta asiaticelor este una dintre cele mai spectaculoase.

Culoarea este cuvantul de ordine si in tinuta japonezelor, care impresioneaza prin traditionalele kimonouri, alaturi de elementul care le acopera podoaba capilara – kakushi tsuno, despre care se spune ca simbolizeaza loialitatea viitoarei sotii fata de alesul inimii. Dupa ceremonia de uniune dintre cei doi, mireasa schimba kimonoul, materialul sau fiind transmis generatiilor viitoare de tinere aflate in prag de casatorie.

Mirii si codurile vestimentare africane

Africa nu este lipsita de norme cand vine vorba despre tinuta nuptiala. Daca mireasa poarta cu ocazia ceremoniei in care spune “da” o diadema denumita “gele”, alaturi de fusta “iro”, salul “iborum” si bluza scurta “buba”, mirele are o tinuta compusa din traditionalii pantaloni “sokoto”, tricoul completat de sacoul lung “agbada” si palaria rotunda “fila”.

Laitmotive de Tartan

Tartanul este purtat in mod traditional de miresele scotiene la rochia alba, ca o panglica in jurul taliei sau ca un sal drapat imprejurul umerilor. Broderiile celtice sunt, nu de putine ori, incorporate in rochia de mireasa, in vreme ce cavalerii de onoare poarta traditionalele costume Highland cu kilt-uri, jachete si cu asa-numitii ghillies, nimic altceva decat incaltaminte specifica taramului scotian.

Dimensiunea romantismului, in cultura mexicana

Voalurile mantila, rochia in stil flamenco sau jacheta de tip bolero si volanele in zona tivului sunt cateva dintre elementele in jurul carora graviteaza vestimentatia nuntilor mexicane. Mirii mexicani poarta tinute compuse din pantaloni, alaturi de aceleasi jachete de tip bolero.

Rosu si alb

Desi variaza in functie de regiune, tinuta traditionala hindusa imbina puritatea albului cu nuantele indraznete de rosu, inzestrate cu simbolistica fertilitatii si a bogatiei. Membrele miresei sunt pictate de un membru al familiei de sex feminin cu henna, ritualul fiind incadrat in ceremonia Mehendi.

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.