Nunta, un eveniment marcant din viata omului, este strans legata de traditie. In obiceiurile ei s-au perpetuat mituri si simboluri. Daca fiecarui detaliu de nunta trebuie sa-i acorzi atentie, atunci ar trebui sa stii si povestea lui.

La inceputuri, tortul avea un singur scop, si anume nu acela de a fi mancat, ci de a fi aruncat inspre mireasa, simbolizand fertilitatea. Cu timpul insa, mai exact prin secolul al XVI-lea, un bucatar francez s-a gandit ca el poate delecta si papilele nuntasilor si ale mirilor. Astfel tortul a inceput sa capete forme cat mai inedite si apetisante si gust cat mai aromat, ajungand chiar o mica opera de arta a cofetarilor. Etajat, patrat, cu creme cat mai sofisticate sau cu fructe racoroase, tortul trebuie sa fie dulce si inalt.

Dulce – in  primul rand pentru ca o legenda spune vechii chinezi considerau ca zeul bucatariei aude tot ce se vorbeste acolo si spune celorlalti zei. De aceea, chipul acestui zeu era agatat in bucatarie foarte aproape de zaharnita. Daca se spunea ceva mai putin cuviincios, gura zeului era atinsa cu zahar. Apoi, pentru zahar, cel care recurgea la aceasta mituire platea cu un serviciu ce trebuia indeplinit.

Inalt – pentru ca traditia spune ca pe vremuri tortul era pregatit si adus de nuntasi, iar cu cat era mai inalt, cu atat insemna ca mireasa e mai apreciata. De-a lungul timpului, simbolistica dulcelui a capatat diferite conotatii.

Dar sa ne intoarcem la tortul miresei. Nu priviti tortul doar ca pe un delicios desert ce poate produce doar pofta! El trebuie realizat in concordanta cu numarul invitatilor, cu decorul nuntii si tematica ei, uneori putand fi considerat si un element-surpriza. Sa ne amintim filmele de veche traditie hollywoodiana: tortul enorm, supraetajat, cu cantitati enorme de frisca, arzand sau despicandu-se si din el iesind poate o dansatoare sau diverse scamatorii. Se pastreaza si aici dorinta de „a indulci” nuntasii.

Taierea primei felii

Daca pana in 1930 taierea tortului era atribuita miresei, in prezent, traditia s-a schimbat, astfel ca cei doi miri vor taia prima felie, ca simbol al primului lucru facut impreuna. In acelasi timp, prin aspect si ingrediente cat mai originale, tortul a devenit si el graitor pentru standardul de bun-gust, rafinament si, de ce nu, al nivelului finaciar al mirilor. Ca si fastul decorului, al alegerii vestimentatiei, el poate fi o marturie a opulentei si in acelasi timp, sa nu uitam, al talentului cofetarului si al artei de realizare a acestei mici bijuterii delicioase.  

Moda… torturilor de nunta!

Dat fiind faptul ca Franta a fost tara primului tort, iar aceasta este recunoscuta pentru bun-gust si eleganta, nu ar trebui sa ne uimeasca faptul ca tortul a inceput si el sa se supuna capriciilor modei. Retetele sunt din ce in ce mai reinventate prin ingrediente si simboluri de un exotism debordant: flori si fructe afrodiziace, care permit imaginatiei sa colinde lumea si gustului sa se infrupte din ambrozia zeilor.

Astazi nu-ti trebuie decat imaginatie, fiindca ajutorul pare sa vina din toate partile. Exista pana si structuri sustinatoare pentru a putea obtine un tort inalt, piramdal, patrat, octagonal. In ceea ce priveste ornarea lui: inghetata colorata, martipan, bezele, fructe trase in glazura de ciocolata sau de zahar pot sa-l faca irezistibil! Cu glazura rosie de fructe aromate, cu ciocolata si desene violet, cu susan auriu si caramel savuros, cromatica de asemenea poate starni la degustare. Asadar, tot ce aveti de facut este sa va lasati papilele sa aleaga!

Tortul de nunta in lume

Anglia: tortul este de obicei din fructe, destul de asemanator cu cel care se face la noi. Singura diferenta ar fi ca acesta este imbracat apoi in pasta de migdale.

Japonia: tortul adus la masa este unul fals, extrem de frumos si minutios decorat. Nuntasii sunt serviti cu tort adevarat insa, adus direct pe farfurie din bucatarie.

Germania: tortul este acoperit cu jeleu de fructe sau nuga si ornat cu crema ganache.

Franta: are un aspect mai opulent, fiind format dintr-o piramida de choux-a-la-crème, acoperita de caramel.

Norvegia: tortul se numeste kransekake. De obicei este supraetajat, format din prajituri cu migdale in forma de inele. Alteori are o anume forma: de triunghi, cilindru, fiind in interior umplut cu bomboane, biscuiti sau mini-bezele.

Irlanda: este realizat cu ajutorul unui ingredient reprezentativ pentru aceasta tara: whisky. Tortul este conservat timp de mai multe luni, in ideea de a servi si primului botez.

Categories: Meniu/Tort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.