Traditii de nunta care au rezistat probei timpului
Cele mai populare dintre datini pentru marea zi au cunoscut o evolutie de-a lungul miilor de ani de cand indivizii au decis sa isi uneasca destinele prin ceremonialul de casatorie. Daca unele dintre traditiile de nunta se bazeaza pe binecuvantarea cuplului cu noroc, altele servesc mijloacelor celor doi de a isi exprima sentimentele. Ce au in comun insa toate aceste obiceiuri din ziua “da”-ului este impartasirea simbolisticii unitatii, fericirii si prosperitatii, principii care au trecut proba timpului.
“Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru”
Sintagma de mai sus dateaza inca din perioada victoriana, atunci cand acel “ceva vechi” se alegea din capitolul anterior vietii de cuplu al viitoarei mirese, in vreme ce “ceva-ul” nou desemna itemii reprezentativi pentru etapa celor doi in speranta de a isi intemeia un viitor prosper, fericit si plin de succes. In acord cu aceeasi legenda, miresei ii revenea sarcina de a imprumuta un element detinut de o femeie cu o casnicie fericita, iar albastrul era inzestrat cu simbolistica fericirii si a constantei.
Albul, tonul principal al rochiei de mireasa
Prima care a purtat cu ocazia ceremoniei de casatorie o rochie alba este Regina Victoria, renuntand astfel la traditia regala, care impunea purtarea unei tinute argintii. Pana la acest moment istoric pentru rochia de mireasa, tinerele purtau in marea zi tinute de seara in locul acelora special destinate nuntii. Albul s-a impus treptat, dar sigur in preferintele mireselor datorita puritatii atrase dupa sine si capacitatii de a alunga spiritele rele.
Orezul, aruncat peste miri
Semintele de orez sunt considerata “datatoare de viata”, astfel ca obiceiul aruncarii cu acesta peste miri semnifica fertilitatea.
Impartirea primei felii de tort intre soti
Potrivit traditiilor romane, prima felie de tort se imparte intre miri pentru solidificarea legaturii speciale create intre cei doi. Graul utilizat ca ingredient pentru tortul nuntii semnifica fertilitatea si uniunea dintre tinerii proaspat casatoriti, in vreme ce dulceata semnifica armonia pe toate planurile ale cuplului.
Sarutul din incheierea ceremoniei de casatorie
Obiceiul dateaza provine, de asemenea, din cutumele romane, acolo unde acesta simboliza angajamentul pe viata asumat de cei doi.
Butoniera
In ceea ce priveste traditia purtarii butonierei, aceasta provine din perioada medievala, atunci cand cavalerii isi exprimau iubirea fata de domnite prin purtarea unei flori in piept. Florile si buchetele au fost, de altfel, dintotdeauna incluse in cadrul nuntilor, fiind inzestrate cu o simbolistica aparte. Astfel, despre florile de potocal se spune ca semnifica puritatea, in vreme ce margaretele sunt echivalentul loialitatii. Dragostea adevarata este simbolizata de trandafirii rosii si modestia de violete.
There are no comments