Traditii la sud de Dunare – Bulgaria (I)

Traditii la sud de Dunare – Bulgaria (I)

Bulgaria este o tara ingropata in traditii. Multe dintre obiceiurile de odionioara se practica si in ziua de astazi. Foarte putine lucruri s-au schimbat in ultimii 500 de ani.

Chiar daca in ziua de azi ritualul nu este respectat intocmai, multe cupluri nu au uitat complet de traditii. Este natural ca logodna sa se realizeze cu consimtamantul miresei.

Pe vremuri, mirele isi trimitea prietenul cel mai bun in casa parintilor miresei, pentru a le cere binecuvantare. Daca parintii erau de acord, mireasa era intrebata de trei ori daca era de acord cu logodna. Daca raspundea “da” de fiecare data, logodna era considerata valabila iar mirele era invitat in casa parinteasca.

bulgaria

Logodna propriu-zisa are loc intr-o zi de sarbatoare sau intr-o duminica. Rudele apropiate si vecinii sunt invitati la un mic ospat. In acest moment sunt stabilite detaliile legate de nunta. O intelegere incheiata in timpul acestei intrevederi este considerata legala.

Logodna poate tine 1 zi sau chiar 1 an. In timpurile stravechi aceasta petrecere presupunea un intreg ritual dar astazi petrecerile sunt asemanatoare cu cele din Statele Unite sau cu cele din vestul Europei.


bulgaria

Majoritatea nuntilor din Bulgaria se desfasoara duminica. In joia de dinaintea nuntii, mama miresei desfasoara ritualul framantarii painii. Cresterea aluatului simbolizeaza crearea unei noi familii.

Cavalerul de onoare trebuie sa fie in acelasi timp cel care incearca sa impiedice nunta. In dimineata nuntii, familia si prietenii mirelui se strang in casa mirelui.


bulgaria

Prietenii trag cu gloante oarbe in aer pentru a speria spriritele rele. Acesta este si momentul in care mirele isi ia la revedere de la parinti si le cere binecuvantarea.

Se indreapta apoi catre casa cavalerului de onoare. In acest timp se danseaza si se canta.


bulgaria

Mirele ii ofera cavalerului vin si un pui fript iar din acel moment si pana la finalul ceremonie cuvantul cavalerului de onoare este lege pentru mire in ceea ce priveste ritualul de desfasurare al nuntii.

Domnisoara de onoare, care este de cele mai multe ori sotia sau iubita cavalerului de onoare pleaca impreuna cu cavalerul catre casa miresei unde ii ofera vin, voalul de mireasa, si prajituri.


Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.