Tribut unui vizionar: Alexander McQueen

Tribut unui vizionar: Alexander McQueen

„Vreau sa fiu cinstit in privinta lumii in care traim, iar uneori convingerile mele politice sunt exprimate prin munca mea. Moda poate fi foarte rasista, daca privesti vestimentatia altor culturi drept costume. Acest lucru este lumesc si perimat. Haide sa desfiintam unele bariere!”

 

Nascut pe 17 martie 1969 in Londra, Lee Alexander McQueen a fost mezinul familiei din cei sase frati. Desi a parasit scoala de la varsta de 16 ani, a lucrat ca ucenic la scoala de croitorie traditionala ”Savile Row ”. A continuat cu costumele de teatru la “Angels and Bermans”, invatand sase metode de taiere a materialelor, de la cea melodramatica din secolul al XVI-lea pana la cea clara si bine delimitata, care i-a devenit semnatura.

Colectia sa prezentata in cadrul lucrarii de master la colegiul “Central Saint Martin’s” a fost atat de mult apreciata, incat a fost achizitionata in totalitate contra sumei de 5.000 de lire sterline de catre celebra Isabella Blow. De aici incolo, drumul sau spre faima a fost deschis…

In mai putin de 10 ani, McQueen a devenit unul dintre cei mai respectati designeri de moda din intreaga lume. In octombrie 1996, el a fost numit director de design al diviziei haute couture a celebrei case de moda frantuzesti Givenchy, succedandu-i lui John Galliano, pozitie pe care a ocupat-o pana in martie 2001. In paralel, Alexander McQueen si-a dezvoltat propriul brand, in decembrie 2000 renumitul grup Gucci achizitionand 51% din actiunile sale. McQueen ocupa in aceasta perioada functia de director de creatie al aceluiasi brand. Au urmat nenumarate premii pentru excelenta sa in domeniu, printre care: „Designerul anului” in Marea Britanie – 1996, 1997, 2001, 2003 si titlul „A Most Excellent Commander of the British Empire”, acordat de catre Majestatea Sa, Regina Marii Britanii – 2003.

Viziunea sa unica, care a fost remarcata inca de la inceputul carierei sale, i-a adus reputatia de „copil teribil” al modei britanice si totodata de „huligan” al modei, din cauza felului si tehnicilor controversate de a pune in scena colectiile sale. Creatiile care ii poarta semnatura au devenit puncte de referinta in moda, generand tendinte si impunand stilul inconfundabil al designerului. Imprimeurile cu cranii, jacheta kimono sau pantalonii „bumsters” au devenit must have-uri, iar intreaga planeta astepta cu sufletul la gura urmatoarea colectie a excentricului designer.

Privind viata personala, aceasta a fost una plina de controverse, tumultoasa, supravegheata permanent de mass-media. Astfel, in februarie 2010, el si-a luat viata in dressingul din locuinta sa. Tragedia s-a petrecut chiar cu o luna inainte de prezentarea celei mai recente colectii ale sale la „Saptamana modei” de la Paris. Desi neterminata, aceasta a fost afisata, dovedind clar obsesia artistului pentru viata dupa moarte, elementele religioase si medievale fiind o dominanta in cea din urma colectie a creatorului. In amintirea artistului a fost organizata o expozitie la Muzeul Metropolitan de Arta, unde s-au expus circa 170 de piese de-ale sale.

„Trebuie sa cunosti regulile pentru a le putea incalca. Pentru asta sunt eu aici, sa demontez regulile, dar sa pastrez traditia.”

„Oamenii imi gasesc uneori creatiile agresive. Dar eu nu le vad deloc astfel. Le vad romantice, influentate de o parte intunecata a personalitatii.”

Ideal Mariaj este cel mai complex ghid al mireselor din România. Cu o tradiție de aproape un deceniu, Ideal Mariaj oferă cuplurilor informații utile și inspirația necesară organizării unei nunți perfecte.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.