Verighetele: aur alb sau galben
Alegerea culorii pentru verighete tine, in primul rand, de gusturile fiecarui cuplu. Este cunoscut faptul ca barbatii prefera verighete cat mai discrete si se feresc de aurul galben. „Lupta” dintre aurul alb si cel galben depinde insa de mai multi factori, de la preferinte legate de nuanta pana la durabilitatea metalului.
Desi, ca si albul rochiei de mireasa, aurul galben este asociat mai des cu ideea de nunta si, implicit, cu verighetele, varianta alba a bijuteriei castiga din ce in ce mai mult teren. Mirii care tin pasul cu tendintele in materie de moda, in general, si cu cele in materia de nunta, in particular, se orienteaza catre modelele noi, care propun aurul alb ca alternativa pentru cel traditional.
Combinatii de nuante
Alegerea culorii verighetelor tine cont si de tematica nuntii si de personalitatea mirilor. O nunta clasica, traditionala, va presupune verighete care sa se incadreze cat mai bine in limitele impuse. Astfel, aurul galben isi pastreaza statutul, fiind o emblema a clasicului.
Exista miri care incearca sa „impace” ambele tabere si aleg verighete care contin atat aur alb, cat si varianta galbena, prin inserturi discrete, linii curbe sau motive care sa redea cel mai bine tematica nuntii.
Un alt factor de care mirii tin cont atunci cand aleg nuanta verighetelor este culoarea pielii. Exista mirese brunete care se feresc de varianta galbena a aurului si au in cutia de bijuterii accesorii din argint sau aur alb. In orice caz, alegerea materialului din care este facuta verigheta tine si de celelealte elemente care se regasesc in garderoba ta (cromatica, accesorii), dar si de stilul de viata. Spre exemplu, daca inelul de logodna pe care il porti are o piatra albastra, cel mai probabil este ca vei alege o verigheta din aur alb, care sa il puna si mai mult in valoare.
Aurul alb, mai durabil?
Diferenta dintre aurul alb si cel galben in ceea ce priveste verighetele consta in cantitatea de aur pur folosit si de aliaj. In vreme ce aurul alb este folosit de cele mai multe ori in combinatie cu nichel, cel galben este folosit alaturi de argint. Insa ambele tipuri de material contin 58,3% aur pur, restul fiind dat de materialul folosit pentru aliaj.
Durabilitatea aurului alb in comparatie cu varianta galbena este o problema care a fost ridicata cu mult timp in urma. Aurul pur este extrem de moale, incat nu poate fi folosit simplu pentru bijuterii, ci in combinatie cu diferite metale, care sa ii ofere durabilitate. Aurul alb are, de regula, 14 Karate, in comparatie cu cel galben, care are 18. Karatele arata cat aur pur este folosit in bijuteria respectiva. Cu alte cuvinte, aurul alb pare mai durabil decat cel galben, avand in vedere ca aurul pur are o consistenta mai moale. Cu toate acestea, nu toti bijutierii sunt de aceasta parere.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi varianta de aur pentru verigheta este faptul ca aurul galben isi poate schimba culoare in timp, devenind fie mai rosiatic, fie deschizandu-si nuanta. Daca iti doresti o verigheta „nemuritoare” ca si nuanta, orienteaza-te catre aurul alb sau catre platina.
Alegerea verighetelor nu este un aspect facil, avand in vedere ca acest accesoriu este menit sa fie purtat o viata. De aceea, cantareste bine optiunile si ia in calcul toate aspectele atunci cand te decizi asupra unui anumit tip de material.
There are no comments